AMSTERDAM – Slechts 38 procent van de zzp’ers heeft een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Voor bijna zeven op de tien onverzekerde zelfstandigen geldt dat zij een verzekering te duur vinden.

Het kennisniveau van zelfstandige ondernemers over arbeidsongeschiktheid is bovendien erg laag, zo blijkt maandag uit onderzoek van zzp-platform Myler. Driekwart denkt ook dat de kans op arbeidsongeschiktheid klein is.

Zelfstandigen denken met betrekking tot arbeidsongeschiktheid vooral aan oorzaken als ongevallen en hart- en vaatziekten. In de praktijk is de voornaamste boosdoener echter een verkeerde werkhouding, die problemen aan spieren, gewrichten en botten kan veroorzaken.

Daarna houden psychische problemen en aandoeningen aan het zenuwstelsel de zelfstandige het vaakst van zijn werk.

Bewust

Uit het onderzoek blijkt verder dat zzp’ers hun keuze zich te verzekeren niet laten sturen door hoe groot het risico is en hoe ernstig de gevolgen zouden zijn. Zij zijn zich wel bewust van het risico op arbeidsongeschiktheid.

Het onderzoek is uitgevoerd onder ruim 2400 leden van onder meer Myler, Platform Zelfstandige Ondernemers en FNV Zelfstandigen.