AMSTERDAM – ZZP’ers in de bouw vallen voor een groot deel in handen van moderne koppelbazen.

Bemiddelingsbureau en coöperatieve zzp-organisaties laten deze ‘schijnzelfstandigen’ werken voor minder dan het minimumloon en beschadigen zo de bouwbedrijven die hun personeel wel het cao-loon uitbetalen.

Dit verklaart de Aannemersfederatie Nederland (ANFL), de vertegenwoordiger van het MKB in de bouw, in het Zwartboek Schijnzelfstandigen. De ANFL luidt de noodklok over deze praktijken.

Volgens de ANFL is een groot deel van de zzp’ers in de bouw niet in staat om zelf de tarieven te bepalen en zijn ze vaak niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. De werkgeversorganisatie schat dat 70 procent van de zzp’ers niet kan voldoen aan deze voorwaarden van het ondernemerschap.

Moderne koppelpraktijken

Henk Klein Poelhuis, voorman van de ANFL, ziet moderne koppelpraktijken ontstaan. Veel van deze schijnzelfstandigen zijn in dienst van bemiddelingsbureaus en coöperatieve zzp-organisaties.

Poelhuis roept daarom op om wettelijke maatregelen te nemen tegen deze organisaties. Verder oppert hij maatregelen zoals een registratiesysteem voor zzp’ers in combinatie met een ‘skill card’.