AMSTERDAM - 'Schijnzelfstandigheid', waarbij voormalige werknemers zich na hun ontslag noodgedwongen laten inhuren door hetzelfde bedrijf, moet hard aangepakt worden.

Dat heeft de voorzitter van het Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO), Esther Raats-Coster, woensdag gezegd tijdens een bijeenkomst in Utrecht. “De nadruk op gedwongen ondernemerschap in berichtgeving rond zelfstandigen schaadt het imago van zzp’ers”, stelde Raats-Coster.

Volgens haar kiezen schijnzelfstandigen als gevolg van bezuinigingen en reorganisaties noodgedwongen voor het ondernemerschap. Ze werken hierbij doorgaans voor een laag tarief, soms zelfs onder het minimumloon.

"Dit zijn mensen van wie de ondernemersvaardigheden niet of nauwelijks zijn ontwikkeld en die zich gedragen als werknemer", stelt Raats-Coster.

Voor die groep zou wat haar betreft de wet minimumloon moeten gelden. De huidige praktijk "is misbruik door opdrachtgevers die hard moet worden aangepakt".

Crisis

Desondanks is de positie van zzp'ers vergeleken met de crisis van 2008 volgens haar verbeterd. "In 2008 gingen de zzp’ers er als eerste uit, zij betaalden de rekening van de crisis. Vorig jaar zag je een heel andere beweging. Bedrijven kondigden preventief ontslagrondes aan onder hun vaste personeel en huurden vervolgens zzp’ers in om het werk te doen.“

Raats-Coster verwacht dat die 'flexibilisering' zal toenemen. "Bedrijven gaven in 2011 aan een steeds grotere flexibele schil te willen hebben, vaak zo’n 30 procent. Deze ontwikkeling zal dit jaar doorzetten."

Dat vergroot de hoeveelheid werk voor zelfstandigen, stelt Raats-Coster tevreden vast. "En dat is goed voor de arbeidsmarkt, voor innovatie en voor het ondernemerschap.”