AMSTERDAM – Een coöperatie is een ideale vorm voor zzp’ers om te profiteren van samenwerking.

“Het is een bruikbaar vehikel dat zzp’ers kunnen gebruiken met behoud van zelfstandigheid”, zo verklaart Paul Dirken, directeur bedrijven van Rabobank, tegenover NUzakelijk.

In een collectief kunnen zzp’ers meer teweeg brengen dat alleen. “Het is bijvoorbeeld makkelijker om een opdracht van de overheid binnen te halen of de inkoop te regelen. Ook kan het qua kredietverlening meer soelaas bieden”, aldus Dirken.

Verder biedt het een bepaalde zekerheid aan de ondernemers. “Een aantal zijn kwetsbaar in de huidige economische toestand. Met zo’n vehikel kun je dat tegengaan. Ik zeg niet dat het een oplossing is, maar het is een mogelijkheid.”

Samenwerkingsverband

Verschillende samenwerkingsverbanden zijn mogelijk. Bijvoorbeeld een coöperatie voor een bepaalde opdracht of een regionaal verband van eenpitters. ZZP’ers kunnen bijvoorbeeld ook afspreken om verantwoordelijk te zijn voor de schulden van elkaar.

Deze mogelijkheden van een coöperatie zijn grotendeels vrijblijvend. Via een notarisakte kunnen ondernemers de bepalingen vrij gemakkelijk regelen, aldus Dirken. “Allerlei varianten zijn mogelijk.”

Kosten

De kosten voor een coöperatie zijn te overzien, volgens Dirken. “Vooral als je het deelt met een aantal ondernemers.”

Hoewel de coöperatie een ideale mogelijkheid is voor ondernemers om samen te werken wordt het nog niet veel gebruikt. Volgens Dirken is dit een stukje onbekendheid. “Ondernemers zijn bezig met het eigen bedrijf en beseffen dan niet dat ze kunnen samenwerken.”