AMSTERDAM - Iets meer dan de helft van de zelfstandige ondernemers heeft in 2011 een hogere omzet geboekt dan in het jaar daarvoor.

Dat blijkt dinsdag uit een peiling van de ZZP Barometer, een initiatief van het ondernemersplatform Victor Mundi. Ruim 51 procent van de 1500 ondervraagde ondernemers uit het panel bericht over licht stijgende tarieven en een flinke stijging in het aantal facturabele uren.

Uit de barometer blijkt verder dat een meerderheid van de deelnemers aan het panel (68 procent) - in deze peiling merendeels afkomstig uit de dienstensector - een financiële buffer achter de hand heeft. Bijna de helft van hen kan daardoor een periode van 3 tot 12 maanden van financiële tegenslag overbruggen. Zo'n 40 procent zou het zelfs langer dan 1 jaar uit kunnen houden met zijn reserves.

Schijnondernemers

Er is volgens woordvoerder Jeroen Sakkers van de ZZP Barometer onder de panelleden veel kritiek op 'schijnondernemers'. Een van de panelleden zegt hierover in de barometer: “Er is een groter aanbod: omdat het UWV mensen blijft pushen voor zichzelf te beginnen, wordt de koek te klein.”

Al met al komt uit de barometer een veel positiever geluid dan zelfstandige ondernemers de afgelopen tijd gewend waren, stelt Sakkers. "Al het nieuws over zzp’ers en de voedselbank en zzp’ers en het minimuminkomen is zwaar overdreven", zegt Sakkers.