AMSTERDAM - Voor het eerst hebben zich dit jaar ook zzp'ers (zelfstandigen zonder personeel) en kleine zelfstandigen gemeld bij de Voedselbanken.

 ''Ook zij beginnen het moeilijk te krijgen'', aldus woordvoerder Harrie Timmerman van Voedselbanken Nederland. ''We kijken in de huidige crisis toch een beetje bezorgd naar wat het volgend jaar gaat worden.''

De voedselbanken zagen ook in 2011 weer een groei van het totale aantal mensen dat aanklopt voor een gratis voedselpakket. Precieze cijfers zijn er nog niet. ''Vooral de laatste maanden lijkt het weer harder te gaan. Steeds meer mensen melden zich. En dus nu ook zzp'ers en kleine zelfstandigen, mensen uit het midden-en kleinbedrijf.

De afgelopen jaren zijn veel mensen voor zichzelf begonnen, maar juist deze mensen blijken kwetsbaar als de situatie slechter wordt. Zzp'ers zijn vaak ook niet optimaal verzekerd, dus dan moeten ze soms terugvallen op hulp.''

Nederland telt ruim 130 voedselbanken die wekelijks aan ongeveer 20.000 gezinnen onder de armoedegrens gratis voedselpakketten verstrekken. De organisatie betaalt niet voor dat eten, maar zamelt in bij bedrijven, en werkt met onbetaalde vrijwilligers.