AMSTERDAM - Zelfstandigen rijden zakelijke kilometers liever in hun privéauto om de kosten onder controle te houden. Dat blijkt uit een peiling van FNV Zelfstandigen.

Tweederde van de ondernemers met een auto van de zaak geeft aan dat ze te maken hebben met bijtelling voor privégebruik. Al jarenlang zijnde kosten voor zakelijke kilometers vastgesteld op 0,19 euro per kilometer.

De respondenten vinden dit bedrag oneerlijk, omdat de kosten voor autorijden ieder jaar stijgen. Meer dan de helft van de deelnemers zou het een beter idee vinden als er een andere fiscale regeling zou zijn. Ook vinden ze de huidige regeling niet simpel en flexibel omdat het erg lastig is om de ritten te administreren.

Werknemers

Daarnaast vinden veel zelfstandigen dat de huidige regeling zich teveel richt op werknemers. Een auto van de zaak is volgens de ondernemers alleen aantrekkelijk voor bedrijven met een hoge omzet, omdat men de auto moet financieren uit de bedrijfskosten en de bijtelling uit de winst.

Lukt dat niet, of nemen de autokosten een te grote hap van de omzet, dan moet de ondernemer het bedrijf privé ondersteunen door een auto ter beschikking te stellen.

Weinig kilometers

"Doorgaans is het verstandig om de auto in privé-eigendom te houden als je weinig zakelijke kilometers rijdt", Linde Gonggrijp, directeur van FNV Zelfstandigen . Een auto van de zaak is volgens haar in de regel voordelig als er veel zakelijke kilometers worden gemaakt of wanneer er sprake is van een relatief duurdere auto.

Gonggrijp: "Ondernemers zijn over het algemeen meer afhankelijk van hun auto dan werknemers, wij pleiten daarom voor een goede fiscale regeling die aansluit op de zakelijke situatie waarin iemand zich bevindt."

"Bovendien is het autorijden ook veel duurder geworden, wij vinden daarom de 19 cent per kilometer niet meer representatief, tenslotte gaan andere financiële regelingen ook mee met de tijd.’