AMSTERDAM - Door de kredietcrisis ziet 44 procent van de bij het FNV aangesloten zelfstandigen in de bouw hun omzet teruglopen. Kleine bouwers leveren daardoor meer werk voor minder geld, bericht de vakbond donderdag naar aanleiding van een ledenpeiling.

Door de teruglopende omzet gaat een kwart van de bouwers op zoek naar extra werk bij particulieren. Ruim de helft van de bijna duizend ondervraagden zegt extra moeite te doen om opdrachten binnen te halen.

Het FNV gaat zijn leden extra scholen in het werken in de particuliere markt en andere cursussen geven om het ondernemerschap te stimuleren. Ook is er behoefte aan bemiddeling voor nieuwe klusopdrachten.

Overheid
Volgens de bond moet ook de overheid inspringen. Zo wil een meerderheid van de leden dat de eis van drie opdrachtgevers om als zelfstandige te kunnen worden aangemerkt wordt geschrapt. "Van onze leden in de bouw heeft 50 procent op dit ogenblik al minder dan drie opdrachtgevers in het vooruitzicht", aldus voorzitter Charles Verhoef van FNV Zelfstandigen Bouw.

Ook de aard van werk dat zelfstandige bouwers verrichten is door de recessie veranderd. Om meer zekerheid te hebben zegt 40 procent meer langlopende projecten te hebben aangenomen. Verder meldt 30 procent voor hetzelfde geld meer service te bieden.