BRUSSEL - Gmail-gebruikers zullen voortaan geen e-mail meer versturen zonder de bedoelde bijlage toe te voegen. De 'bijlage herinnering' is een van de vele experimenten van 'Gmail Labs', het nieuwe product van Google dat maandag in Brussel werd gepresenteerd.

Gmail Labs bevat ook andere geheugensteuntjes, zoals een kalender en een to-do-list. Om tijd te besparen kun je je eigen veelgebruikte antwoorden opslaan en met een druk op de knop 'hergebruiken'.

Door een simpele rekentest af te leggen, zullen mensen niet snel meer 's nachts e-mails versturen waar ze 's ochtends spijt van hebben. Bij te veel fouten in de test zal Gmail het verzenden van het bericht op dat tijdstip niet toestaan.

Offline Gmail
Een ander handig experiment betreft 'offline Gmail'. Hiermee is het mogelijk door te werken in de metro en het vliegtuig en worden je veranderingen automatisch doorgevoerd wanneer je weer verbinding maakt met het internet.

De Gmail-gebruiker kan alle functies zelf aan- en uitzetten. De functies die bij de gebruiker in de smaak vallen, zullen uiteindelijk een officieel onderdeel worden van Gmail. Gmail Labs wordt in 49 talen gelanceerd. Gmail viert deze week haar vijfde verjaardag.