NEW YORK - De aandelenbeurzen op Wall Street daalden maandag in een dunne handelssessie. Teleurstellende resultaten van drogisterijketen Walgreen en een ingetrokken winstverwachting van uitzender Manpower drukten het sentiment. Ook aanhoudende ellende in de auto-industrie deed de beurzen geen goed.

De Dow-Jonesindex sloot 59,42 punten (0,7 procent) lager op 8519,69 punten. De S&P 500-index verloor 16,25 punten (1,8 procent) tot 871,63 punten. Schermenbeurs Nasdaq raakte 31,97 punten (2 procent) kwijt en daalde tot 1532,35 punten. Handelsvolumes blijven deze week naar verwachting laag. Handelaren maken zich op voor Kerstmis.

Walgreen
Walgreen had last van prijsbewuste consumenten, die hun credit card in de zak laten en steeds vaker alleen aanbiedingen meenemen. De drogisterijketen zag zijn kwartaalwinst dalen met ruim 10 procent. Analisten hadden verwacht dat de winst gelijk zou blijven aan die van vorig jaar. Het bedrijf liet weten het aantal nieuwe te openen winkels voor volgend jaar omlaag te schroeven. Het aandeel daalde 4,2 procent.

Manpower, een van 's werelds grootste uitzenders, schrapte zijn winst- en omzetverwachting voor het vierde kwartaal. De uitzender lijdt onder meer onder de tijdelijke sluiting van fabrieken in de Verenigde Staten (VS). Bedrijven willen zo op de kosten besparen. Manpower dook ruim 14 procent omlaag.

Caterpillar
Machinebouwer Caterpillar voegde zich bij het rijtje bedrijven dat fabrieken tijdelijk stillegt om de gedaalde vraag het hoofd te bieden. Het aandeel ging 2,1 procent omlaag.

De geplaagde autofabrikant General Motors kreeg een klap van een afwaardering van zakenbank Credit Suisse. General Motors daalde ruim 21 procent. Ford ging mee in de malaise en daalde 12,2 procent.

Toyota
Eerder op de dag had het Japanse Toyota bovendien laten weten zijn eerste verlies ooit te zullen rapporteren. Toyota, dat onder meer een notering heeft aan de Japanse Nikkei en de Amerikaanse Nasdaq, ging in de VS 5,4 procent omlaag.

Ook de koersdaling van Alcoa trok een zware wissel op het beurssentiment. De aluminiumproducent krijgt mogelijk te maken met een afwaardering van kredietbeoordelaar Moody's, die zijn beoordeling van het bedrijf opnieuw bekijkt. Alcoa daalde 4,9 procent.

AIG
Verzekeraar American International Group (AIG) verkocht voor ruim 800 miljoen dollar een dochterbedrijf. AIG kreeg in september een miljardenlening van de overheid, die het afbetaalt door onderdelen te verkopen. Het aandeel steeg 0,6 procent na eerder op de dag bijna 4 procent in de plus te hebben gestaan.

De olieprijs ging 5,8 procent omlaag tot onder de 40 dollar, mede door een lagere vraag naar olie in China. Persbureau Reuters berekende dat de vraag naar olie in het land in november 3,2 procent lager was dan een jaar eerder. De import van olie in China daalde tot het laagste niveau van dit jaar.

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,3940 dollar, gelijk aan de stand bij het slot van de Europese beurzen.