AMSTERDAM - De effectenmarkten in Europa hadden donderdag moeite richting te kiezen en sloten zonder grote koersuitslagen.

Een bedrukte stemming heerste op de Europese beursvloeren, omdat verscheidene bedrijven waarschuwden voor tegenvallende resultaten, waaronder chemiereus DuPont en elektronicaconcern Philips.

De AEX-index, de index van 25 grote fondsen op de beurs in Amsterdam, sloot 1,24 punten (0,5 procent) lager op 240,80 punten. Eerder op de dag bereikte de index nog een hoogste stand van 248,56 punten.

De MidKap-index verloor 7,61 punten (2,4 procent) tot 304,49 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt daalden tot 0,2 procent.

Renteverlagingen
De beurzen kregen tijdens de ochtendhandel nog steun van de hoop dat agressieve renteverlagingen van centrale banken wereldwijd de economie uit het slop kunnen trekken. De Europese Centrale Bank (ECB) verlaagde de rente donderdagmiddag met 75 basispunten. De Britse centrale bank verlaagde het tarief zelfs met 1 procentpunt tot 2 procent, het laagste niveau sinds 1951.

Smit Internationale kreeg donderdag een ongenadig harde afstraffing op het Damrak nadat baggerconcern Boskalis had laten weten af te zien van een overnamebod op het maritieme concern. Boskalis kreeg geen steun voor het bod van Smit en acht een overname niet verantwoord gezien de verslechterde marktomstandigheden.

Smit
Het aandeel Smit, met een beursnotering in de MidKap-index, denderde meer dan 20 procent omlaag. Het aandeel Boskalis ging aanvankelijk flink omhoog, maar sloot op een min van 8,1 procent.

Elektronicaconcern Philips, dat voorbeurs een winstwaarschuwing gaf, verloor 2,1 procent. Philips liet voorbeurs weten zijn doelstellingen voor 2010 niet meer te kunnen halen vanwege verslechterde marktomstandigheden.

Philips
"Het is niet fraai, maar de winstwaarschuwing komt niet geheel onverwacht", aldus analist Tom Muller van zakenbank Theodoor Gilissen. Het aandeel heeft dit jaar meer dan de helft van zijn beurswaarde in rook op zien gaan.

Chipmachinefabrikant ASML noteerde een min van 0,4 procent. De onderneming gaat gebruikmaken van de mogelijkheid van werktijdverkorting. ASML heeft hiervoor toestemming gekregen van het ministerie van Sociale Zaken.

Reed Elsevier
Reed Elsevier (min 5,1 procent) was de grootste daler in de AEX. Volgens Royal Bank of Scotland is de koers van het aandeel te ver opgelopen. De bank heeft het fonds van zijn kooplijst afgehaald.

De financials Aegon en ING lieten de grootste stijgingen zien bij de AEX-fondsen. Aegon werd 8,2 procent meer waard, terwijl ING 7 procent omhoogging.

De euro noteerde donderdag op 1,2840 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen woensdag stond de Europese munt nog op 1,2710 dollar. De olieprijs is verder gedaald met 1,2 procent tot 46,23 dollar.