AMSTERDAM - Credit Suisse gaat 5300 banen schrappen, gelijk aan 11 procent van haar personeel. Dat maakt de Zwitsere bank donderdag bekend in een trading update over het vierde kwartaal.

De bank heeft in de eerste twee maanden van het lopende kwartaal een verlies van 3 miljard Zwitserse franc geleden door de verslechterde marktcondities en door kosten die verbonden zijn aan een 'risicoreductieprogramma'.

Credit Suisse maakt verder bekend het strategische plan om kosten te besparen versneld in te voeren. Het schrappen van de banen, die voornamelijk onder de divisie Investment Banking vallen, moet samen met een aantal andere maatregelen leiden tot een kostenverlaging van zo'n 2 miljard Zwitsere franc.

Bonus
De top van de Zwitsere bank ontvangt bovendien 'in het licht van de prestaties van Credit Suisse tot nu toe' geen bonus over 2008.

Voor de maatregelen zal in het vierde kwartaal een last genomen worden van 900 miljoen Zwitserse franc, die nog niet is opgenomen in het geschatte nettoverlies van 3 miljard.