AMSTERDAM - DSM Nederland heeft een akkoord met de vakbonden bereikt over een collectieve verlofregeling voor het personeel in december. Dat heeft woordvoerder Nelleke Barning van DSM donderdag gezegd tegenover Dow Jones Nieuwsdienst.

De verlofregeling is nodig omdat DSM in sommige afdelingen kampt met een sterk uitgedunde orderportefeuille. Het gaat vooral om fabrieken voor Engineering Plastics, Fibre Intermediates en Melamine, die leveren aan de automobielindustrie.

In totaal heeft DSM in Nederland 28 fabrieken en kantoren, "maar het gaat bij deze verlofregeling zeker niet om allemaal", aldus Barning.

Noodregeling
De woordvoerster stelde dat DSM de noodregeling van de overheid, waarmee ondernemers werknemers tijdelijk (deels) uit de WW-pot kunnen betalen, nog bestudeert. "We kijken er wel nog steeds naar, maar we hebben op dit moment nog geen aanleiding gezien om van deze regeling gebruik te maken", zo stelt ze. Bovendien heeft DSM als bedrijf te maken met verschillende businessgroepen, waarbij de impact van de recessie varieert.

Sinds zondag middernacht kunnen ondernemers zich aanmelden voor de noodregeling waarbij ze werknemers tijdelijk (deels) uit de WW-pot kunnen betalen. Bedrijven kunnen tot 1 januari 2009 aanvragen indienen.

Eerder deze week werd bekend dat staalbedrijf Corus in IJmuiden bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een verzoek om werktijdverkorting heeft ingediend. Deze werktijdverkorting moet ingaan op 1 januari en betreft onderdelen van Corus in IJmuiden waar in totaal 6.400 medewerkers werkzaam zijn in ploegendienst, dagdienst en kantoordienst. Corus IJmuiden levert onder meer staal aan de automotive sector.