MADRID - De werkloosheid in Spanje is in november voor de achtste maand op rij gestegen. Het aantal mensen zonder baan nam in vergelijking met de maand daarvoor met 6 procent toe tot bijna 3 miljoen. Dat maakte het Spaanse ministerie van Arbeid dinsdag bekend.

In totaal kwamen er 171.000 werklozen bij in november. Ten opzichte van vorig jaar nam het aantal werklozen met bijna 900.000 toe ofwel met 43 procent. Vooral in de dienstensector gingen in november veel banen verloren, net als in de bouw. In het derde kwartaal bedroeg de werkloosheid in Spanje 11,3 procent, het hoogste niveau in de eurozone.

Spanje stevent af op de eerste recessie in vijftien jaar. Het land gold in de afgelopen jaren juist als een van de motoren achter de groei van de werkgelegenheid in de eurozone. Om de economie te stimuleren, wil de Spaanse overheid 11 miljard euro spenderen aan publieke werken. Dit moet 300.000 nieuwe banen opleveren.

2010
Ten tijde van de recessie in 1993 bereikte de werkloosheid in Spanje een omvang van 25 procent van de beroepsbevolking. De Europese Commissie verwacht dat de werkloosheid in Spanje in 2010 kan oplopen tot 15,5 procent.

De problemen op de Spaanse arbeidsmarkt begonnen in de bouwsector. De Spaanse vastgoedmarkt is sterk afgekoeld en bouwbedrijven hebben duizenden werknemers moeten ontslaan. Inmiddels zijn de problemen verspreid naar andere delen van de Spaanse economie.