AMSTERDAM - Het aantal zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) is in de afgelopen drie jaar met meer dan 10 procent toegenomen tot ongeveer 350.000 zzp'ers. De factoren achter de groei zijn blijvend. Dat zegt zzp-bemiddelaar Associates, een dochter van ABM Amro, na onderzoek onder 2000 hoogopgeleide zelfstandigen.

De reden voor de toename van zzp'ers ziet Associates in de vele mogelijkheden van internet en de standaardisatie van bedrijfsoplossingen. Ook nieuwe technologieën en de opkomst van de kenniseconomie vehogen het belang van flexibiliteit.

Flexibiliteit en vrijheid zijn de belangrijkste redenen (64 procent) om zelfstandig te gaan ondernemen. Autonomie wordt door 63 procent van de zzp'ers genoemd, gevolgd door meer uitdaging (39 procent).

Nadelen
De meest genoemde nadelen liggen voor de hand: minder voorspelbaar inkomen (51 procent) en onzekerheid over opdrachten (48 procent). Maar ook het ontbreken van collectieve voorzieningen en de administratieve rompslomp worden vaak genoemd, respectievelijk door 40 en 37 procent.

De gemiddelde zzp'er is 46 jaar, heeft meer dan tien jaar werkervaring en heeft een HBO of universitair diploma. Het merendeel, 80 procent, is tussen de 35 en 58 jaar oud. HRM professionals, coaches en interim managers zijn gemiddeld het oudst met 48 jaar. De IT specialisten zijn de jongsten met een gemiddelde leeftijd van 43 jaar.

Mannen
Het aantal mannen in de zzp-wereld is vrijwel gelijk aan het aantal vrouwen. Het grootste verschil zit in het aantal uren die mannen en vrouwen werken. Gemiddeld werkt een zzp'er 40 uur in de week, maar mannen werken 10 uur meer dan vrouwen.

Het aantal uren verklaart deels waarom mannen 66 procent meer omzet behalen dan vrouwen. Een andere verklaring is dat mannen oververtegenwoordigd zijn in beroepen waar een hoge omzet te behalen is.

Omzet
Interim managers, IT specialisten en financiële experts draaien de meeste omzet. Journalisten, vertalers en kunstenaars het minst: zij zetten gemiddeld 85.000 euro per jaar om.

IT specialisten en financiële experts besteden de minste tijd aan formele opleidingsdagen, respectievelijk 2,8 en 2,5 dagen per jaar.

Het aantal hoogopgeleide zzp'ers is in nederland het hoogst in Noord-Holland en Utrecht. Groningen, Drenthe en Limburg staan onderaan de lijst.