Na politiewagens, politiemotoren en politiebikes, test de politie Zwolle-Zuid vandaag een nieuw vervoersmiddel: de razendsnelle speedpedelec. Deze elektrische fietsen kunnen een snelheid van zo'n 45 kilometer per uur halen en vormen daardoor mogelijk een nieuw en wendbaar 'wapen' voor de politie.

Vorig jaar werd duidelijk dat de politie enkele honderden speedpedelecs zou aanschaffen. Bij die aanschaf was het idee dat de e-bike gebruikt moet worden voor surveillance op straat en de aanpak van veelvoorkomende criminaliteit.

De speedpedelecs zijn in principe sneller dan de reguliere politiefietsen en het kost de agenten minder inspanning om hard te gaan.

Daarnaast zijn de elektrische fietsen beter voor het milieu dan bijvoorbeeld de politiemotor. De politie Zwolle-Zuid is één van de eerste korpsen in deze regio die de speedpedelec test. De wijkagenten die er mee de weg op gaan, laten in een bericht op Twitter weten zich vereerd te voelen. "We moeten wel een (opvallende gele) helm dragen. Dus jullie kunnen ons niet missen", luidt hun boodschap.