De man uit Lelystad die op Bevrijdingsdag 2019 in Zwolle met één klap in coma werd geslagen, eist drie kwart miljoen euro schadevergoeding van de dader. De 26-jarige Younes is uit zijn coma gekomen, maar zal nooit meer helemaal herstellen.

De schadeclaim van afgerond 750.000 euro zal hij maandag tijdens de strafzaak tegen de verdachte indienen.

De schadeclaim is gebaseerd op het feit dat Younes nooit meer zal kunnen werken en dus enkele decennia aan salaris misloopt. Hij had een baan bij een bedrijf en kon daar nog promotie maken. Met veel hulp zal hij mogelijk wel op zichzelf kunnen wonen.

"Zo'n hoge claim zie je niet vaak, maar het gebeurt steeds vaker", zegt Edwin Bosch, die als letselschadeadvocaat Younes bijstaat voor de schadeclaim. Als de dader na acht maanden niet kan betalen, keert de staat uit en gaat het CJIB het verschuldigde bedrag bij de dader innen.

Geveld met één klap

Younes was 5 mei vorig jaar speciaal met een groepje vrienden naar Zwolle gegaan om daar Bevrijdingsdag te vieren en om in een café naar de bekerfinale van Ajax tegen Willem II te kijken. Na de rust stonden ze buiten voor de deur te praten, toen ineens een maaltijdkoerier door de straat 'scheurde'.

De 22-jarige Levi el A. bezorgde op zijn scooter pizza's en volgens een omstander reed hij gevaarlijk. Dat leidde tot duw- en trekwerk over en weer, totdat A. van zijn scooter stapte, op Younes afliep en hem met één klap met gebalde vuist tegen de grond sloeg.

Younes liep bloedingen in het hoofd en hersenen op, een hersenkneuzing, een breuk in een van de schedelbeenderen en een gedeeltelijke verlamming. Een deel van zijn schedel was enige tijd van zijn hoofd verwijderd om kneuzingen te laten herstellen.