Veiligheidsvoorzitter Peter Snijders roept inwoners van IJsselland op zich beter aan de coronaregels te houden. Als ze dat niet doen, dreigen er lokale maatregelen. Er is in IJsselland de afgelopen week namelijk een "zorgwekkende groei" van coronabesmettingen geweest.

"Een appel op onze inwoners heeft tot nu toe steeds gewerkt. De kracht zit in de herhaling", zegt Snijders. Hij maakt zich zorgen over de gevolgen als de huidige trend zich doorzet. "We zien dat mensen de regels wel willen naleven maar we willen ze nu weer alerter maken op het belang, ook in onze regio. De urgentie benadrukken."

Bianca de Greef, woordvoerder van de Veiligheidsregio van IJsselland, vult aan: "We zijn gelukkig nog een regio zonder regionale extra maatregelen. Maar als deze trend zich doorzet ontkomen we daar niet aan. En extra maatregelen is iets dat we allemaal niet willen."

Zorgen

In het coronadashboard - een website met verschillende cijfers over het aantal coronabesmettingen - zijn voor IJsselland nog geen alarmerende signaalwaarden. "Maar dat kan heel snel veranderen als de stijging in onze gemeenten zo blijft doorgaan als deze week. Twee weken geleden was het aantal besmettingen echt nog heel erg laag."

Rianne van de Berg, directeur van de GGD IJsselland, maakt zich zorgen over de oplopende cijfers, zegt ze in een verklaring. "De negatieve trend moet niet door blijven zetten. We willen tenslotte niet terug naar de situatie van maanden geleden. Het is moeilijk om ons altijd aan de maatregelen te houden, maar ik wil benadrukken hoe belangrijk het is dat iedereen zijn verantwoordelijkheid blijft nemen."

Stijgende curve

De stijgende cijfers brengt zorgen bij de veiligheidsregio mee. "Daarom moeten we in IJsselland terug naar de basis, we moeten ons weer goed aan de coronaregels houden. Denk daarbij aan zoveel mogelijk thuiswerken, 1,5 meter afstand houden en zo min mogelijk bezoekjes aan elkaar", aldus De Greef.

Maatregelen

Aan welke mogelijke maatregelen moeten we denken? De Greef: "Dat is niet te zeggen nu. Het gaat om de aard van de besmetting. Zijn het honderd besmettingen bij een voetbalclub, dan komen er andere maatregelen dan dat er veel besmettingen in horecazaken zijn."

De horeca in IJsselland hoeft op basis van de huidige situatie niet bang voor maatregelen te zijn in IJsselland. "Besmettingen komen nu vooral door privéfeestjes, familiebijeenkomsten, werksituaties en via terugkomers van buitenlandse reizen. Ook zijn er enkele gevallen uit de onderwijssector.

"De horeca is dus niet de grootste bron van besmettingen. Bovendien werkt de handhaving best goed in die sector. Als ondernemers grenzen overschrijden dan passen ze hun gedrag na controle of waarschuwing doorgaans aan", aldus De Greef.

Gelderland

In Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland is in vergelijking met voorgaande weken een lichte toename van het aantal besmettingen per 100.000 inwoners.

Woordvoerder Heidi Otten: "Op dit moment zijn bij ons geen lokale maatregelen te verwachten. We monitoren scherp. Landelijk neemt het toe, dus moeten wij ook scherp zijn. De Rijksoverheid geeft getallen en signaalwaarde." Groen is acceptabel. "Als wij in oranje gebieden komen, ja, dan moeten we aan maatregelen denken."

Wat die maatregelen dan precies zullen zijn, is volgens Otten nu nog lastig te zeggen. "Dat is afhankelijk van de situatie: waar vraagt die situatie om?"

Flevoland

De Veiligheidsregio Flevoland reageert summier op de vraag of er lokale maatregelen te verwachten zijn. Woordvoerder Wendelien Eringa: "Op het moment dat er eventuele regionale maatregelen komen in Flevoland, zullen wij daarover informeren."

Harderwijk

Harderwijk is de enige gemeente in de regio met een lokale maatregel. De horeca moet na 2.00 uur dicht. Woordvoerder Bart Bijvank van de gemeente Harderwijk: "Wij merken en denken toch dat mensen de laatste uren in de horeca zich minder aan de regels houden. Met een paar slokjes meer op wordt het lastiger afstand houden, lastiger om afstanden in te schatten."