Topman Robert Hoogstra (50) treedt terug als bestuursvoorzitter van het Zwolse bedrijf Euroma. Hij wordt opgevolgd door Bert Bakker.

Hoogstra stond 25 jaar aan het roer van de kruiden-, specerijen- en levensmiddelenproducent. Onder zijn leiding maakte Euroma een spectaculaire ontwikkeling door. Zo steeg de omzet van 20 miljoen euro in 1998 naar 230 miljoen euro nu.

De afzwaaiend directeur gaat overigens niet verloren voor het bedrijf. Hij treedt toe tot de raad van commissarissen en blijft meerderheidsaandeelhouder van de op het bedrijventerrein Hessenpoort gevestigde onderneming. Op die manier blijft hij zich als strategisch en extern adviseur inzetten voor Euroma.

Verhuizing naar Zwolle

Vlak voor de eeuwwisseling kocht Hoogstra met twee partners Euroma via een zogeheten managementbuy-out van het Australische moederbedrijf Burns Philp. Daarna ging het hard. In twintig jaar tijd werd Euroma tien keer zo groot. Aan de Klooterweg in Wapenveld werden de grenzen van de groei bereikt, waarop Hoogstra besloot zijn bedrijf te verhuizen naar Zwolle.

In feite is Euroma daarmee vorig jaar teruggekeerd naar de basis. Oprichter Antonij ten Doesschate startte in 1899 aan de Thorbeckegracht in Zwolle een bedrijf in kruiden, specerijen en farmaceutische artikelen. Op Hessenpoort staat nu een vestiging van 26.000 vierkante meter, met volautomatisch magazijn van 29 meter hoog.

Naast de verhuizing was de overname van concurrent Intertaste in 2018 één van de grote wapenfeiten van de Zwolse kruidenkoning. Bij Euroma werken zo'n zeshonderd mensen.

Hoogstra's opvolger Bert Bakker komt over van Aliancys (een joint venture van CVC Capital Partners en DSM). Hij was daar eveneens directeur.