Het Rijk trekt geen geld uit voor de veranderingen die nodig zijn om van kantorenwijk Hanzeland een woon- en werkbuurt te maken. Zwolle hoopte op miljoenen.

Het ombouwen van de wijk kost circa 50 miljoen euro. 18,5 miljoen euro wordt gerekend tot de 'onrendabele top'. Dat geld moet bijgelegd worden. Zwolle schuift 8,5 miljoen naar voren, de provincie Overijssel legt 1 miljoen bij, en de rest zou van het Rijk moeten komen. Maar de aanvraag voor 9 miljoen euro is afgewezen.

Zwolle wil in het stationsgebied en in de aangrenzende wijk Hanzeland duizenden nieuwe woningen realiseren. Om de woningnood tegen te gaan, moet binnen drie jaar een begin worden gemaakt met de eerste duizend woningen. In totaal moeten er 3.000 tot 4.000 woningen bij komen.

In algemene bewoordingen stelt minister Kajsa Ollongren richting de Tweede Kamer dat bij afgewezen aanvragen "de hoogte van de bijdrage bijvoorbeeld onvoldoende was onderbouwd of het project nog niet ver genoeg uitgewerkt is".

Wat de tegenvaller betekent voor het project is nog niet duidelijk. Namens de provincie spreekt gedeputeerde Monique van Haaf de hoop uit dat Zwolle bij een tweede subsidieronde wel aanspraak maakt op geld. "We gaan snel met Zwolle in gesprek voor aanscherping van haar aanvraag."

Bij de hele omslag van het gebied zal ook op straatniveau veel moeten veranderen. De Van Karnebeek- en de Koggetunnel gaan mogelijk open voor autoverkeer en zullen aangepakt moeten worden. Ook moet er ruimte komen voor parkeren en moet de Koggelaan veranderen in een parkachtige omgeving.