Zwitserland is een typisch bergenland. Het kan zich zonder overdrijving ook een echt waterland noemen.

Koele bergmeren, subtropische meren, rivieren, beekjes, vennetjes, watervallen en oude irrigatiekanalen bieden talloze mogelijkheden voor sport, recreatie en avontuur op en rond het Zwitsere water. Dat overigens van goede kwaliteit is.

Zwemwater

De waterkwaliteit in de Zwitserse meren en rivieren is zo goed dat er in gezwommen kan worden. De enige vraag is, hoe warm het water is. De bergmeren zijn aan de frisse kant, maar in lager gelegen gebieden is een duik in zwembad, meer of rivier heerlijk op warme zomerdagen.
Kijk voor actuele watertemperaturen en detailinformatie op sospo.myswitzerland.com.

Wandelen langs het water

Veel wandelwegen leiden langs het water van meren, rivieren en watervallen. Een specialiteit van het Wallis zijn de ‘suonen’ of ‘bisses’, op soms duizelingwekkende hoogte aangelegde paden langs historische en deels nog in gebruik zijnde irrigatiekanalen.

Het wandelpad de Massaweg geeft een spectaculair inzicht in de geschiedenis van de waterleidingsystemen (Bisse), die in Wallis een rijke traditie hebben. Het pad volgt het tracé van de ‘Riedere’ en verbindt de dorpen Blatten en Ried-Mörel. Hoog boven de Massakloof moest het wandelpad daarbij gedeeltelijk met explosieven in de rots worden aangelegd.
Van Blatten loopt de Massaweg eerst het dal in tot aan de traverse van de gelijknamige beek. Aan de andere kant van het dal slingert het wandelpad zich nu langs de ‘Riedere’ - waterleiding naar Ried-Mörel - tot in het genoemde dorp. De ‘beklimming’ naar Riederalp gaat het makkelijkst per kabelbaan. Vanaf het bergstation loopt er tot slot een vlak en breed pad terug naar Bettmeralp.

Sport en avontuur op het water

Een uitdaging voor zeer sportief ingestelde mensen vormen de woeste bergrivieren, die zich in het voorjaar vullen met smeltwater uit de bergen. Ideaal om er te raften en kanoën.
Maak bijvoorbeeld de gemoedelijke riviertour: leuke rafting en canoe safari's door de Zwitserse hoofdstad van de zon. Heerlijk warm water, prachtige landschappen en Italiaanse levensstijl. Het is geen verrassing dat Ticino de meest populaire canoe- en fun rafting rivier van Zuid-Zwitserland is. Het heldere groene water stroomt door de vallei langs de prachtige kiezelstrandjes. Deze tour is uitermate geschikt voor beginners, families en (school)groepen. Heerlijk de rivier ronddobberen op stabiele opblaasbare canoes onder begeleiding van professionele gidsen.

Of wat dacht je van genieten van wildwater en varen door een betoverend landschap. Deze populaire raftingtrip door de befaamde Vorderrhein kloof (Ruinaulta), ook genaamd als de Grand Canyon van Zwitserland, is geschikt voor iedereen. Nadat de grote Rein-gletcher zich terugtrok aan het einde van de laatste ijstijd verloor de noordelijke bergkant (Flims) zijn steun: 15 miljard kubieke meter rots gleed het dal in en blokte de rivier. Over de decennia's vond het water zijn weg door het zachte lijmsteen en vormde de befaamde kloven van Ruinaulta: de Vorderrhein kloven. Aan het einde van de vallei vond de rivier zijn weg rondom de witte rotswanden. Wandelpaden vanuit Flims en Trin leiden je direct in deze bizarre en wilde kloof, welke een populaire rafting, canoe- en kayak bestemming is. De Vorderrhein is een van de meest populaire wildwater bestemmingen van de Alpen: sportieve stroomversnellingen welke je voeren door de diepe kloven met prachtige verticale wanden en langs de steile stranden van kiezelstenen.

Meer informatie over Zwitserland Waterland? Kijk op www.myswitzerland.com.