Veel recreatiefietsers zien letterlijk als een berg op tegen fietsen in Zwitserland, ondanks het feit dat er net zo goed vrij vlakke routes langs meren en rivieren zijn. Dankzij de komst van de elektrische fietsen, de e-bikes, is dat nu verleden tijd.

E-biking heeft een enorme vlucht genomen in Zwitserland. In veel vakantieplaatsen zijn e-bikes net als gewone fietsen en mountainbikes te huur om de omgeving mee te verkennen. De integratie in het routenetwerk van ZwitserlandMobiel is bijna vanzelfsprekend. Behalve dagtochten zijn in Zwitserland zelfs complete meerdaagse tochten per e-bike met verzorgd bagagevervoer te maken. De e-bike is het alternatieve vervoermiddel voor de langeafstandsfietsroutes en voor nieuw ontworpen panoramaroutes door de Zwitserse natuur.

E-bike huren

E-bikes van het merk Flyer zijn via de organisatie Rentabike in Zwitserland te huur op zo’n 35 adressen, merendeels treinstations, verspreid over heel Zwitserland. Voor groepen vanaf 10 personen zijn er speciale arrangementen. Een veiligheidshelm wordt meegeleverd. Als je voor een langere periode huurt, kun je de fiets bij een ander station weer inleveren. De kosten bedragen voor 1 dag ongeveer € 20,- en als je in het bezit bent van een voordeelkaart van het Swiss Travel System € 16,-. Zes dagen huur komt op ongeveer € 120,- resp. € 115,-. Minimumleeftijd: 16 jaar.

Dagtochten in en om Bern

De VVV van de Zwitserse hoofdstad Bern was al initiatiefrijk door stadsrondleidingen te organiseren op een superstep. Daarna volgde de lancering van e-bikeroutes in alle vier windrichtingen vanuit de stad, de klaverbladroutes. Ze voeren door landelijk gebied langs het water en door schilderachtige dorpen. Je bent er per route twee tot vier uur mee zoet, uiteraard fotomomentjes en eetpauzes niet meegerekend.

Excursie door lieflijk Emmental

In het excursieaanbod van RailAway van de Zwitserse spoorwegen is een leuke dagtocht opgenomen door het lieflijke Emmental, op een steenworp afstand van Bern. Startpunt van deze 55 kilometer lange Herzroute is het stadje Willisau in het kanton Luzern. Over heuvels met prachtige vergezichten, landelijke weggetjes, door bossen en boerendorpen rijd je in vier uur naar Hasle-Rüegsau in het Emmental.

RailAway heeft verder e-bikedagtochten in het Appenzellerland, de streek rond de Bodensee, het UNESCO biosfeerreservaat Entlebuch en het Val de Travers in de Zwitserse Jura.

Tip! Stap onderweg af in Affoltern bij de showkaasmakerij, waar je kunt zien hoe Emmentaler kaas wordt gemaakt. Je kunt er in het restaurant trouwens behalve kaas ook heerlijke meringues met heel veel slagroom eten (die ze hier Nidle noemen).

Meerdaagse tochten met bagagevervoer

Het grootste deel van de meerdaagse arrangementen op de ZwitserlandMobiel fietsroutes is naar keuze met een gewone fiets of e-bike te boeken, zoals de Noord-Zuidroute, Juraroute, Merenroute, Aare-route en de Alpine Panoramaroute.

Een heel bijzonder arrangement is de Pan UNESCO E-bike rondreis door het Berner Oberland en het Wallis. In zeven dagen rijd je rond het UNESCO Werelderfgoed Schweizer Alpen Jungfrau-Aletsch. De route loopt van Meiringen over de Grosse Scheidegg naar Grindelwald, langs de Thunersee naar het Kandertal, per trein door de Lötschbergtunnel naar het Wallis en daar door het charmante Gomsdal langs de jonge Rhône en dan pittig omhoog over de Grimselpas en terug naar Meiringen. Diverse excursies en bezichtigingen onderweg zijn inbegrepen in het arrangement. De organisator van deze tocht heeft tevens een 4- en 6-daagse e-biketocht in het programma.

Meer informatie over e-bikes in Zwitserland? Kijk op www.veloland.ch en www.flyer.ch.