Zwitserland is een wandelland bij uitstek. Uit alle wandelroutes door dit land hebben wij een top10 voor je samengesteld.

Het Zwitserse wandelwegnet is 60.000 kilometer lang en zeer gevarieerd. Een heel bijzondere wandelroute is de Weg der Schweiz als blijvende herinnering aan het 700-jarig bestaan van Zwitserland in 1991: een route van 35 km rondom een uitloper van het Vierwoudstedenmeer waar ieder Zwitsers kanton een deel van 'geadopteerd' heeft. Langeafstandswandelaars kunnen tevens hun hart ophalen op een van de cultuurhistorische, deels grensoverschrijdende routes van ViaStoria, bekroond met een prijs voor duurzaam toerisme.

1. Terrasses de Lavaux: de Zwitserse wijnroute

St. Saphorin - Lutry (Regio Meer van Genève)
Een drie uur durende wandeltocht over de Rebenweg van St-Saphorin naar Lutry zit vol verlokkingen: terras na terras waarvandaan je een heerlijk uitzicht over het Meer van Genève hebt. In de cafés wordt je door lokale lekkernijen gelokt. En de wijnboeren hebben hun kelderdeuren wijd openstaan, zodat je eens kunt proberen hoe het landschap 'smaakt'. Het wijnbouwgebied Lavaux is dermate spectaculair, dat het sinds 2007 op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat.

2. Au fil du Doubs: de Zwitserse rivierroute

Soubey - St. Ursanne (Neuchâtel / Jura / Bernese Jura)
Aan de ene kant Frankrijk, aan de andere Zwitserland en daartussen stroomt een rivier: de Doubs. Het wilde en romantische dal is nauwelijks bewoond en wordt als natuurpark nog meer een paradijs voor vissers en wandelaars. De weg langs de oever tussen Soubey en St-Ursanne biedt je een bijzonder oorspronkelijk stukje Zwitserland. Je loopt de route in vier uur door een haast ongerept rivierlandschap en komt langs visrestaurants en zwemplaatsen.

3. Bisses de Nendaz: de historische waterroute

Nendaz (Wallis)
In de verzengende zon via moeilijk toegankelijk terrein: zo worden de steile Walliser berghellingen vaak via zogeheten suonen bevloeid. In de bodem uitgegraven, in de rotsen uitgehakt of eraan opgehangen herinneren deze suonen aan de strijd van de boeren tegen de droogte. Tegenwoordig volgen schilderachtige wandelpaden de historische waterkanalen.

4. Walenpfad: de Zwitserse bergspoorbelevenis

Bannalp - Engelberg (Centraal Zwitserland)
Deze dichtheid is uniek: nergens in Zwitserland zijn er in zo'n kleine ruimte zo veel kabelbanen als in Centraal-Zwitserland. Het zijn er ca. 100 die je op een gemakkelijke manier naar de mooiste wandelgebieden brengen. Aan het begin van het Walenpfad kun je op de Bannalp met de nieuwe cabine voor 15 personen en aan het eind van het pad met de exclusieve panoramacabine naar Engelberg.

5. Senda Ruinaulta: de Zwitserse Rijnkloofroute

Laax (Graubünden)
Het zicht op de diepte is duizelingwekkend mooi! De Voorrijn heeft de kalksteenrotsen van de Ruinaulta tot een diepte van 400 meter uitgeslepen. Schilderachtig slingert hij zich door de kloof, begeleid door de Rhätische Bahn: het traject is hier bijzonder spectaculair. Het uitzichtplatform Il Spir biedt een indrukwekkend uitzicht in vogelperspectief. De beste weg daarheen is de Senda Ruinaulta, een eenvoudige wandeltocht vol verleidingen.

6. Vorstin-Gina-pad: rondgaande panoramawandeltocht

Sareis - Malbun (Oost-Zwitserland / Liechtenstein)
In 1989 heeft het Vorstendom Liechtenstein het hele Alpengebied van het land, afgezien van weidezones, tot integraal plantenbeschermingsgebied uitgeroepen. De grote verscheidenheid en het exotische van de alpenplanten beleef je op het Vorstin-Gina-pad vanaf Malbun. Je krijgt er als extraatje prachtige uitzichten bij – zoals bijvoorbeeld vanaf de top van de Augstenberg (2222 m), vanwaar je zicht op bergen in Liechtenstein, Oostenrijk en Zwitserland hebt.

7. Het Rijnpad: van Bazel naar Kaiseraugst

Basel - Kaiseraugst (Basel Regio Basel Region)
De afgelopen 15 jaar hebben de Rijn goed gedaan. De waterkwaliteit is duidelijk verbeterd. De bewoners van de regio Basel hebben de grootse rivier als recreatie- en ontspanningsgebied ontdekt. Over het Rijnpad maak je een ontspannende wandeltocht tussen Bazel en Kaiseraugst. Je ziet hier de economische en culturele betekenis van de Rijn.

8. Napfgebied: Emmentaler graatwandeltocht

Lüderenalp - Mettlenalp (Schweizer Mittelland)
Er wordt gezegd, dat het het mooiste wandelpad in het Emmendal is: tijdens de bergwandeltocht van de Lüderenalp naar de Napf ga je in de buurt van de graat over een smal pad en kom je langs ongekunstelde bergcafés. Je kunt voortdurend genieten van het heerlijke uitzicht over de Alpen, het Zwitserse Middengebied en de Jura. Op de top staat een charmant berghotel op je te wachten.

9. Creux du Van: rondgang door het Val de Travers

Noiraigue (Neuchâtel / Jura / Bernese Jura)
In Creux du Van boven het Meer van Neuchâtel presenteert de natuur zich in een gigantisch amfitheater. Op de logeplaatsen in de 500 meter hoge wand ben je wel tegen steenbokken gevrijwaard. Maar helemaal boven op de kam staat de mens die het archaïsche natuurschouwspel bewondert.

10. Jakobsweg: Schwarzenburg–Freiburg

Schwarzenburg - Fribourg (Schweizer Mittelland)
Het hoeft niet altijd Santiago de Compostela te zijn: een indrukwekkend stuk Jakobsweg ofwel ViaJacobi van Schwarzenburg naar Freiburg leg je in vijf uur af. Het gedeelte geldt als het spannendste van Zwitserland en werd al in de middeleeuwen door de Jakobspelgrims gebruikt.

Nordic walking in opkomst

Het snelle lopen met twee speciale stokken, nordic walking, is ook in Zwitserland niet meer weg te denken als fitnessactiviteit. Er zijn cursussen en zelfs speciale vakanties met nordic walkingtraining. Nordic walking ziet er op afstand uit als langlaufen zonder sneeuw. Deze recreatiesport is niet belastend voor de gewrichten en stimuleert de bloedsomloop. Nordic walking is geschikt voor actieve mensen, zowel jong als oud. Verschillende wandelroutes zijn ook geschikt voor nordic walking.
Meer informatie over nordic walking in Zwitserland? Ga naar MySwitzerland.com.