Vrijwel alle stedelijke en culturele bezienswaardigheden, shoppingmogelijkheden, cafés en restaurants en bijzondere plekjes in Zwitserland liggen heel dicht bij elkaar. De oude stadscentra liggen veelal aan een meer of een rivier, wat bijdraagt aan een prettige open sfeer.

De grootste Zwitserse stad - Zürich - telt nauwelijks 400.000 inwoners en de hoofdstad Bern haalt krap de 130.000. Dat geeft al aan dat de Zwitserse steden voor Nederlandse begrippen relatief klein zijn. Maar het houdt allerminst in, dat ze geen bezoek waard zouden zijn. Hun geschiedenis gaat vaak terug tot de middeleeuwen of zelfs de Romeinse tijd. Dat is te zien aan de goed bewaard gebleven oude binnensteden, aan historische bouwwerken, fonteinen, poorten en stadswallen. Zwitserse steden liggen doorgaans in een mooie natuurlijke entourage, aan een rivier of meer en altijd vlakbij de bergen.

Culturele belevenissen

Ook op cultureel gebied valt er veel te beleven. Internationaal befaamde kunstcollecties zijn bijvoorbeeld te vinden in de musea van Basel, Zürich, Lausanne, Genève en Bern, steden waar het hele jaar door tal van lokale en internationale festiviteiten plaatsvinden. Voor extra leven in deze steden zorgen designhotels, trendy restaurants, winkels en nieuwe uitgaanslocaties in voormalige industriewijken. Dat maakt ze bijzonder aantrekkelijk voor korte (weekend)trips. Apropos cultuur: internationale erkenning als UNESCO werelderfgoed in stedelijke omgeving hebben de binnenstad van Bern, de kloosterwijk van St. Gallen, de kastelen van Bellinzona en de uurwerkbuurstadjes La Chaux-de-Fonds/Le Locle.

Eigen karakter

De kleinere steden van Zwitserland hebben allemaal hun eigen karakter. Neem bijvoorbeeld de kuurstad Baden, de uurwerkstad La Chaux-de-Fonds, de oudste Zwitserse stad Chur, de taalkundige "grensstad" Fribourg/Freiburg, Locarno aan het Lago Maggiore, Neuchâtel aan het gelijknamige en tevens grootste meer van Zwitserland, de stad van de Rijnwaterval Schaffhausen, de Walliser hoofdstad Sion met zijn twee kastelen, de mooiste barokstad van Zwitserland Solothurn, Thun aan het gelijknamige meer en de cultuurstad Winterthur. Allemaal gelegen in een aantrekkelijke omgeving en met talrijke excursiemogelijkheden.

Meer weten over de belevenissen in de Zwitserse steden? Kijk op www.myswitzerland.com.