De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) onderzoekt of zorgaanbieders cadeaus en geld mogen bieden als een patiënt overstapt naar een andere zorgverzekeraar, zo meldt de instantie maandag. 

Aanleiding daarvoor zijn advertenties waarin zorgaanbieders hun patiënten een mobiele telefoon of geld geven als zij kiezen voor een verzekeringspolis die gunstig uitpakt voor de zorgaanbieder.

"Wij vinden dit zeer onwenselijk, omdat wij vinden dat mensen hun zorgpolis moeten kiezen op basis van de inhoud van de polis en de bijbehorende premie", stelt de NZa.

Volgens de zorgautoriteit lopen mensen die zich laten verleiden door cadeaus bij het kiezen van hun polis het risico dat deze niet aansluit bij hun zorgbehoefte. Daarnaast kan het zijn dat ze meer betalen dan nodig is.

"Wij onderzoeken of het geven van geld of cadeaus in strijd is met de zorgverzekeringswet (Zvw) of de wet marktordening gezondheidszorg (Wmg). Als dit zo is, dan grijpen wij in. Wanneer de wet ruimte laat, gaan wij in gesprek met het ministerie van Volksgezondheid om tot een oplossing te komen."

Wil jij elke zaterdag het beste van de economie- en techredactie in je mailbox? Abonneer je dan nu op onze Zaken van Morgen-nieuwsbrief!