De zorgpremies van de basisverzekeringen van Menzis en VGZ stijgen in 2019. De prijzen stijgen wel minder hard dan het kabinet had voorspeld.

De premie van Menzis stijgt met 3 euro naar 122 euro per maand. De zorgverzekeraar met zo'n 2,2 miljoen leden ziet de zorgkosten toenemen, maar besluit de premie met niet meer dan 3 euro te laten stijgen.

De premie van de basisverzekering van zorgverzekeraar VGZ komt uit op 120,95 euro. Vergeleken met 2018 stijgt de maandpremie bij deze verzekeraar met 4,75 euro.

Het kabinet stelde op Prinsjesdag dat de premies naar verwachting met gemiddeld 10 euro zouden stijgen.

"Het liefste zouden we de premie niet laten stijgen, maar dat is gezien de oplopende zorgkosten niet verstandig. Het is echter wel gelukt de stijging te beperken", zegt financieel directeur Frank Janssen van Menzis. "Dat is omdat we samen met zorgaanbieders de kosten weten te beperken en omdat Menzis een deel van de reserves gebruikt om de premie betaalbaar te houden."

VGZ zegt de premiestijging te kunnen beperken door de effecten van de zogenoemde Zinnige Zorg-strategie en door het verlagen van de eigen bedrijfskosten met 7 procent. Met Zinnige Zorg doelt de verzekeraar op initiatieven die de zorg beter, eenvoudiger en goedkoper maken. VGZ heeft 2,1 miljoen leden en heeft van de grote zorgverzekeraars de laagste premie.

Menzis verwacht dat de zorgkosten de komen de jaren fors blijven stijgen. "Het is voor ons én voor zorgaanbieders de uitdaging om de zorg betaalbaar te houden", zegt Janssen.