Nationale-Nederlanden gaat de premie voor zijn basisverzekering voor volgend jaar met 9,02 euro (7,5 procent) verhogen tot 128,60 euro per maand. Dit jaar is de zorgpremie voor de basisverzekering nog 119,58 euro per maand.

De verzekeraar schrijft de stijging toe aan een toename van de zorgkosten. De premies voor de aanvullende verzekeringen en tandverzekeringen blijven gelijk of dalen volgend jaar.

"De zorgkosten stijgen in 2019 als gevolg van reguliere loon- en prijsstijgingen en door de toenemende vraag naar zorg", aldus Nationale-Nederlanden. Het verzekeringsconcern zegt financiële reserves uit het eigen vermogen in te zetten om de stijging te beperken.

DSW maakte in september traditiegetrouw als eerste de nieuwe premie bekend. Daar gaat het maandbedrag met 4,50 euro omhoog tot 112 euro. In de miljoenennota werd uitgegaan van een stijging van een tientje.

DSW-directeur Chris Oomen zei in september dat de zorgpremie nooit meer naar beneden gaat door de stijgende loonkosten in de zorg.

Ook bij OHRA gaat de zorgpremie omhoog. Voor 2019 stijgt de maandpremie naar 116,30 euro en wordt 8,34 euro duurder ten opzichte van dit jaar. Een stijging van 7,7 procent. Oorzaak hiervan zijn ook de stijgende zorgkosten, aldus OHRA.