De uitgaven in de gezondheidszorg zijn vorig jaar voor het vijfde jaar op rij minder hard gegroeid dan de Nederlandse economie. Vorig jaar is in Nederland 97,5 miljard euro uitgegeven aan zorg.

Dat is een stijging van 2,1 procent in vergelijking met het voorgaande jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag. De Nederlandse economie groeide in dezelfde periode met 3,1 procent. 

Vorig jaar is in totaal 5.691 euro per persoon aan zorg uitgegeven via de overheid, verzekeringen en eigen betalingen. Dit is een stijging van 86 euro in vergelijking met 2016.

De uitgaven aan aanbieders van kinderopvang stegen met 7,2 procent het meest. Dit komt neer op een bedrag van 3,9 miljard euro. Vorig jaar hadden 59.000 meer kinderen recht op kinderopvangtoeslag dan in 2016. 

Ook de uitgaven aan medisch-specialistische zorg zijn vorig jaar gestegen. In totaal werd 27,2 miljard euro betaald aan ziekenhuizen en aan overige aanbieders zoals zelfstandige behandelcentra. Dat komt neer op een stijging van 2,3 procent. 

De uitgaven aan huisartsenpraktijken namen toe met 3,4 procent. Tot deze zorg wordt ook multidisciplinaire zorg gerekend, zoals de zorg voor mensen met astma. 

Vorig jaar werd wel aanzienlijk minder uitgegeven aan maatschappelijke opvang. De kosten daalden met 7,5 procent naar 1,8 miljard euro. Dat kwam vooral door de gedaalde uitgaven aan opvang van asielzoekers (0,15 miljard euro).