Meerdere zorgverzekeraars beleggen voor miljoenen euro's in farmaceutische bedrijven die hoge prijzen vragen voor medicijnen. Daarmee lijken zij in strijd te handelen met het zo laag mogelijk houden van de zorgkosten.

Zorgverzekeraar CZ heeft volgens de Volkskrant 1,6 miljoen euro belegd in de farmaceuten Biogen, Vertex en Gilead.

Deze bedrijven zijn in opspraak geraakt door hoge prijzen te vragen voor hun medicijnen, zonder toe te lichten waarom deze prijzen te rechtvaardigen zijn. Ook Menzis en Zilveren Kruis hebben belegd in een of meer van deze bedrijven.

In totaal gaat het om een fractie van het vermogen dat de zorgverzekeraars beleggen. Desondanks zou het niet zo moeten, stelt Toine Pieters, hoogleraar geschiedenis van de farmacie in Utrecht. Pieters noemt het "buitengewoon pijnlijk en pervers". 

Kritiek

VGZ heeft in de genoemde bedrijven belegd, maar heeft de aandelen inmiddels alweer verkocht, schrijft de Volkskrant.

Dat gebeurde nadat het Zorginstituut kritiek op deze farmaceutische bedrijven had geuit. Dit instituut brengt advies uit over welke medicijnen in het basispakket moeten komen.

''Wij moeten de zorg betaalbaar en toegankelijk houden. Daarom voelden sommige beleggingen ongemakkelijk", stelt een woordvoerder van VGZ. "Hoe kunnen wij een verzekerde recht in de ogen kijken wanneer wij beleggen in een bedrijf dat ervoor zorgt dat diezelfde verzekerde niet het medicijn krijgt dat hij nodig heeft?" 

Twee bedrijven, Gilead Sciences en Biogen, zijn inmiddels geschrapt uit de beleggingsportefeuille van VGZ.

Dwanglicenties

"Niet-ethisch" en "betreurenswaardig" noemde het Zorginstituut de hoge prijzen van de farmaceutische bedrijven eerder al.

Ook minister Bruno Bruins voor Medische Zorg sprak van "absurde medicijnprijzen". Met maatregelen als dwanglicenties en apothekersbereiding wil de minister de hoge prijzen tegengaan.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!