Het eigen risico heeft voor een grotere verlaging in zorgkosten gezorgd dan een no-claimkorting van dezelfde hoogte.

Dat blijkt uit onderzoek van Centraal Planbureau (CPB) onder 15- tot en met 18-jarigen.

Het CPB vergeleek de werking van de no-claimkorting en het verplicht eigen risico. Zowel de no-claimkorting als het eigen risico leidde tot lagere zorgkosten voor 18-jarigen, maar bij een eigen risico was de daling in kosten groter.

Voor 18-jarigen leidde 1 euro extra aan no-claimkorting tot een vermindering van zorgkosten van 26 eurocent. Voor een extra euro aan verplicht eigen risico is dit zelfs een vermindering van 44 eurocent.

Verlies

Volgens het CPB kan het onderzoek niet kan aantonen waarom mensen sterker reageren op het eigen risico dan op een no-claimkorting, maar zijn er verschillende mogelijke verklaringen.

"Ten eerste zijn mensen gevoeliger voor een verlies van bijvoorbeeld het eigen risico dan voor winst oftewel de no-claimkorting", aldus het CPB.

Ook kan een verschil in timing van de betalingen een rol spelen. "Doordat het eigen risico sneller na zorgconsumptie betaald wordt, in plaats van aan het eind van het jaar, is de link tussen zorgkosten en zorggebruik directer bij het eigen risico", aldus het planbureau. 

Tot slot kunnen liquiditeitsproblemen de verschillen verklaren. Het CPB: "Doordat mensen het eigen risico in één keer uit eigen zak moeten betalen, kunnen zij afzien van behandeling wanneer zij hier geen geld voor opzij hebben gelegd."

CPB vergeleek voor het onderzoek data uit 2006 en 2007 van mensen van achtien jaar en ouder, die een no-claimkorting hadden of eigen risico van 2008-2013.