Zorgverzekeraars Nederland (ZN) haalt hard uit naar de Consumentenbond om het ''creëren van onrust'' rond contractafspraken met ziekenhuizen. 

Volgens de koepelorganisatie heeft de bond hier een ''groot commercieel belang'' bij, omdat de consumentenorganisatie zelf verdient aan zorgverzekeringen.

''Hoe meer reuring, hoe meer mensen op internet gaan onderzoeken of ze misschien beter kunnen overstappen op een andere verzekeraar. Bijvoorbeeld via de zorgvergelijker van de Consumentenbond. Elke overstapper levert de Consumentenbond daar geld op, geld dat bovendien wordt betaald door de zorgverzekeraars'', stelt ZN.

De bond ontvangt een ''opstapvergoeding'' van 45 euro per overstapper, laat een woordvoerster weten. Zij ontkent echter dat de Consumentenbond een commercieel belang heeft bij het overstappen.

''Het belang van de consument om een goede keuze te kunnen maken staat voorop, de Consumentenbond heeft geen winstoogmerk.''

Onvolledige informatie

De bond kwam eerder deze week met een bericht dat de consument weer een zorgverzekering moet kiezen op basis van ''onvolledige informatie''.

Dat komt volgens de belangenorganisatie omdat een aantal zorgverzekeraars nog niet met alle ziekenhuizen contracten heeft afgesloten.

CZ en Menzis lieten overigens weten dat ze de ziekenhuiszorg 100 procent zullen vergoeden, ook al zijn nog niet alle contracten afgesloten.

Ongenuanceerd

ZN spreekt van ongenuanceerde berichtgeving. ''Al jaren vergelijkt en verkoopt de Consumentenbond zorgverzekeringen. De Consumentenbond zou juist daarom beter moeten weten hoe het contracteringsproces verloopt''.

De koepelorganisatie wijst er ook op dat er twee partijen betrokken zijn bij het sluiten van een zorgovereenkomst, dus niet alleen de verzekeraar maar ook het ziekenhuis. ''Contracteren is een gezamenlijke verantwoordelijkheid'', aldus ZN.

Volgens de woordvoerder van de Consumentenbond heeft ZN daar een punt. ''We zullen ook de ziekenhuizen erop aanspreken''.