VGZ, Univé en Achmea verhogen volgend jaar de maandelijkse zorgpremie. De basisverzekering bij Menzis blijft gelijk.

Dat maken de zorgverzekeraars zaterdag bekend. Bij VGZ kost een naturapolis in 2018 maandelijks 116,20 euro, bij Univé 116,50 euro en bij Menzis blijft dit 119 euro per maand.

Bij Univé en VGZ gaat het om een stijging van 3,25 euro. VGZ heeft daarnaast de restitutiepolis verhoogd naar 122,20 euro. Univé heeft de prijs voor de restitutiepolis naar 121,25 euro per maand verhoogd. Bij deze polis hebben verzekerden meer keuzevrijheid.

De premies van aanvullende verzekeringen gaan bij VGZ niet omhoog en bij Univé licht. De verhogingen hangen volgens VGZ samen met "reguliere loon- en prijsstijgingen en hogere zorgkosten". Door inzet van reserves is de prijsstijging volgens VGZ "beperkt" gebleven en ook lager dan de 6 euro waar het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van uitging.

Menzis zegt de premie voor de basisverzekering gelijk te kunnen houden door onder andere 55 euro per verzekerde bij te leggen. Volgens financieel directeur Frank Janssen schatte het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de zorguitgaven ook hoger in dan de verzekeraar. 

Achmea

Verzekeraar Achmea zegt 130 miljoen euro te gebruiken om de premiestijging te beperken. Hierdoor stijgt de premie voor de meest gebruikte verzekeraar van Zilveren Kruis met 2 euro naar 119,45 euro. De premies voor de aanvullende verzekeringen stijgen gemiddeld met 6 procent.

Achmea heeft verder merken zoals Interpolis, Avéro, FBTO en De Friesland Zorgverzekeraar. Bij FBTO stijgt de zorgverzekering met 2 euro naar 105,50 euro per maand. Interpolis verhoogt de premie van zijn ZorgActief-basisverzekering met 2 euro naar 106,25 euro. Interpolis komt ook met de goedkopere zorgverzekering ZorgCompact die 104,95 euro per maand kost.

De Friesland

Bij De Friesland Zorgverzekeraar stijgt de zorgpremie met enkele euro's in het nieuwe jaar. Het gaat om een maandelijkse stijging van 2 euro voor de naturapolis en 1,75 euro voor de restitutiepolis. De premie de goedkoopste polis van De Friesland is zondag bekendgemaakt. Het gaat om verhoging van 4 euro naar 103,95 euro.

De premie van verzekeraar ONVZ stijgt met 2,34 euro naar 118,34 euro per maand. Dit is de premie inclusief een collectiviteitskorting. Zonder de korting gaat het om een bedrag van 122 euro.

De premie van ONVZ-label PNOzorg stijgt met 2,30 euro naar 112,24 euro per maand. Ook hier gaat het om de premie inclusief een collectiviteitskorting. Zonder de korting is de premie 122 euro. En de premie van ONVZ-label VvAA komt uit op 112,24 euro per maand.

Lagere premie

De kleinere verzekeraar Eno verlaagt de zorgpremies juist. Zo gaat de premie voor Salland Zorgverzekeringen van 112,95 euro naar 101,50 euro. Eno voert verder de merken ZorgDirect en HollandZorg. 

De premieverlaging bij Eno wordt mogelijk gemaakt door goede jaarcijfers, lager uitgevallen zorgkosten in 2017 en "goede afspraken" met zorgaanbieders, vertelt de financieel directeur van Eno.

Concurrenten

Eerder deze week kwamen onder meer concurrenten CZOHRA en Delta Lloyd met de nieuwe premies voor volgend jaar. Bij deze verzekeraars ging de premie omhoog met 3,40 tot 3,75 euro. Bij DSW, Zorg en Zekerheid en Stad Holland daalt de premie juist.

Uiterlijk zondag moeten alle premies bekend zijn gemaakt. Verzekerden hebben tot eind dit jaar de tijd om hun huidige polis op te zeggen. Ze hebben dan nog tot en met januari 2018 om een nieuwe zorgverzekering te kiezen.