Bergman Clinics en NL Healthcare beogen grote fusie zorgklinieken

Bergman Clinics en NL Healthcare Clinics gaan fuseren. Samen vormen ze met een jaaromzet van 220 miljoen euro naar eigen zeggen de grootste aanbieder van medisch specialistische zorg via zogeheten focusklinieken.

Dat maken de bedrijven dinsdag bekend in een gezamenlijke verklaring.

Focusklinieken bieden, anders dan privéklinieken, verzekerde behandelingen. De kleinschalige klinieken van de twee bedrijven bieden onder meer behandelingen aan op het gebied van heup-, knie-, schouder-, voet/enkel-, rug- en oogaandoeningen en plastische chirurgie.

De nieuwe groep omvat 43 klinieken klinieken. Na de fusie zal de organisatie ongeveer vijftienhonderd medewerkers hebben. Het bedrijf rekent op banengroei. Er zullen nieuwe klinieken worden geopend en bestaande worden uitgebreid.

Hogere kwaliteit

Bergman en NL Healthcare willen met de samensmelting sterker staan in de huidige lastige markt voor zorg, waarin door verzekeraars steeds scherper wordt ingekocht. Daarbij wordt ook meer gelet op kwaliteit.

Met de fusie denken de klinieken de kwaliteit naar een hoger niveau te kunnen tillen. Om die reden wordt ook gekeken naar samenwerking met algemene ziekenhuizen.

Bart Malenstein, CEO van Bergman Clinics: "Specialisatie en focus zijn belangrijke uitgangspunten voor verbetering van de behandeluitkomsten en de service. Om dat goed te kunnen doen, is het van belang dat de organisatie een bepaalde omvang heeft en het volume op aandoeningniveau significant toeneemt."

Meerderheidsbelang

De familie Malenstein, momenteel grootaandeelhouder van Bergman Clinics, krijgt na de fusie een meerderheidsbelang in de nieuwe onderneming. De aandeelhouder van NL Healthcare, NPM Capital, krijgt een minderheidsbelang. Over de exacte verdeling zijn geen mededelingen gedaan.

Hoe de nieuwe organisatie gaat heten, is volgens een woordvoerder nog niet besloten. Bij het fusiebedrijf zal ook een nieuwe CEO aantreden. De huidige CEO's van Bergman Clinics en NL Healthcare Clinics zullen aftreden.

Goedkeuring

De fusie is onder voorbehoud van goedkeuring door toezichthouders en ondernemingsraden. De verwachting is dat alles nog voor het einde van het jaar kan worden afgerond.

Bergman bestaat ruim 25 jaar en heeft meer dan 25 vestigingen in Nederland. NL Healthcare heeft achttien klinieken. Beide bedrijven mikken deels op andere specialisaties.

Tip de redactie