Drie kwart van de verzekerden heeft dit jaar voor een naturapolis gekozen. Bijna 20 procent koos voor een restitutiepolis, de rest koos voor een combinatie van beide.

Dat blijkt woensdag uit gegevens van het informatiecentrum voor de zorg Vektis.

Met een restitutiepolis krijgt de verzekerde een standaardvergoeding voor behandelingen, terwijl verzekerden met een naturapolis alleen een volledige vergoeding krijgen als zij naar zorgverleners gaan waarmee hun verzekeraar een contract heeft afgesloten.

Verzekerden konden voor 2017 kiezen uit 58 zorgpolissen, dat zijn er wederom minder dan een jaar eerder. De vorig jaar ingezette daling van het aandeel verzekerden met een collectieve zorgverzekering is gestabiliseerd op 67,4 procent.

Overstappers

Eerder maakte Vektis al bekend dat 6,4 procent van de verzekerden van zorgverzekeraar is gewisseld, dat zijn in totaal 1,08 miljoen mensen. Daarmee lag het percentage iets hoger dan in het voorgaande jaar.

Verzekerden konden tot 1 januari hun oude verzekering opzeggen en hadden tot uiterlijk 1 februari van dit jaar de tijd om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten.

Het overstappercentage was met 9,7 procent het hoogst in de Utrechtse gemeente Bunschoten. In de gemeente Hulst in Zeeland waren met 2,8 procent de minste overstappers te vinden.

Het percentage verzekerden met een aanvullende verzekering ligt al een aantal jaren rond de 84 procent.