De gemeente Rotterdam wil een zorgverzekering, die nu nog bestemd is voor mensen met een minimuminkomen, vanaf 2019 aan alle inwoners gaan aanbieden.

Sinds 2013 kunnen mensen met een inkomen tot 130 procent van het minimum loon in de Havenstad een complete zorgverzekering afsluiten met een eigen risico van 50 euro per jaar. In dit pakket zitten basiszorg, een uitgebreide aanvullende polis en een tandartsverzekering.

Ook is de eigen bijdrage in de thuiszorg en langdurige zorg aan chronisch zieken meeverzekerd. De maandpremie voor deze verzekering bedraagt nu ongeveer 160 euro per persoon.

Zowel gemeente als de ruim 55.000 verzekerden zijn tevreden over de polis. Rotterdam wil dit doen omdat ook mensen met middeninkomens en hogere inkomens tegen onverwacht hoge zorgkosten aan kunnen lopen", zo is te lezen in een voorstel van B en W.

Patiëntenfederatie Nederland vindt het een goed initiatief. ''Wij roepen andere gemeenten op om te kijken hoe Rotterdam dit doet. Vooral voor chronisch zieken en mensen met een beperking is dit interessant'', zegt een woordvoerder van de patiëntenorganisatie.