Verschillende zorgverzekeraars stellen dat revalidatie-instelling Ciran voor intakeprocedures en behandelingen dubieuze bedragen in rekening bracht. Onder meer Zilveren Kruis en DSW zijn een onderzoek begonnen en willen het te veel betaalde bedrag terugvorderen.

Dat blijkt uit onderzoek van Zembla. Het programma sprak met onder meer patiënten en (oud-)medewerkers van Ciran. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) is inmiddels ook een onderzoek gestart en roept patiënten met klachten op om zich te melden.

Zorgverzekeraar Zilveren Kruis stelt dat Ciran per intake soms honderden euro's te veel in rekening bracht. Deze kosten worden vergoed uit de basisverzekering.

Voor een intake kunnen twee bedragen in rekening worden gebracht. Een intake die minder dan negen uur duurt kost ruim 800 euro. Een intake die langer duurt, kost 2.450 euro. De zorginstelling berekende op grote schaal vaak meer dan negen uur, om zo het hogere tarief te kunnen ontvangen.

Als een patiënt na een intakeprocedure besluit om niet in behandeling te gaan, heeft Ciran volgens de zorgwet het recht om de gewerkte uren te declareren.

Zembla stelt bovendien dat artsen vaak intakegesprekken houden via de webcam, terwijl volgens de richtlijnen van Zorginstituut Nederland een fysieke kennismaking verplicht is.

Zorg

Zorgverzekeraar DSW meldt daarnaast dat Ciran 'medisch specialistische revalidatie' declareert, maar deze zorg vervolgens niet levert. Hierdoor zou de verzekeraar naar schatting 600.000 euro zorggeld ten onrechte uitkeren aan Ciran. VGZ is ook een onderzoek gestart.

De zorginstelling behandelt jaarlijks zo'n vierduizend patiënten en heeft een jaaromzet van ruim 40 miljoen euro. Ciran wil bij Zembla niet reageren op klachten van patiënten en de conflicten met zorgverzekaars. Wel stelt het bedrijf dat ze declareert volgens de NZa-normen.

De uitzending van Zembla is woensdagavond om 21.15 uur te zien op NPO 2.