Zorgverzekeraars mogen ook in de toekomst de winst die ze maken niet uitkeren aan hun aandeelhouders of leden. 

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer stemde dinsdag in met de initiatiefwet van PvdA, SP en CDA die dat regelt. De drie partijen willen waarborgen dat de winst ten goede komt aan de zorg. Zorgverzekeraars mochten hun winsten de afgelopen jaren ook niet uitkeren, maar dat moratorium loopt volgend jaar af.

Het definitieve verbod dat PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester, CDA'er Hanke Bruins Slot en hun SP-collega Renske Leijten willen, krijgt de zegen van onder meer PVV, GroenLinks en ChristenUnie.

''Heel mooi dat een Kamermeerderheid ons wetsvoorstel steunt. Daarmee blijft focus op goede zorg voor mensen, in plaats van op winsten voor aandeelhouders'', zei Bouwmeester na afloop van de stemming.

Van de grote partijen is alleen de VVD fel tegen. De partij stelt onder meer dat verzekeraars door het verbod hun winst ook niet mogen gebruiken om de premie te verlagen, zoals ze de afgelopen jaren steevast deden. Verzekerden zouden daardoor moeten vrezen voor een hoge premie.

Een meerderheid sprak zich ook uit voor het verbieden van winstuitkeringen in de zogenoemde extramurale langdurige zorg. Dat is langdurige zorg voor mensen die niet in een instelling verblijven, maar langsgaan bij zorgaanbieders of de zorg aan huis krijgen.