De hoge Europese kapitaaleisen voor zorgverzekeraars staan een goede marktwerking in de verzekeringsbranche in de weg. Dat concludeert de Autoriteit Consument en Markt (ACM) dinsdag na onderzoek.

Zorgverzekeraars moeten een minimale hoeveelheid geld in kas hebben. De kapitaalregels zijn bedoeld om te zorgen dat verzekerden niet de dupe worden van te grote financiële risico's van zorgverzekeringsmaatschappijen.

Volgens de ACM worden de mogelijkheden om aan de eisen te voldoen door andere regels bemoeilijkt. Doordat maatschappijen geen winst mogen uitkeren is het moeilijker investeerders te vinden die kapitaal verschaffen.

ACM-bestuurder Henk Don: "Kapitaalregulering zou hand in hand moeten gaan met de vrijheid voor zorgverzekeraars om zelf te bepalen hoe zij hun winst inzetten. Dit zou de concurrentie op deze markt ten goede komen. Daar profiteren verzekerden en patiënten van".

De ACM adviseert beter te onderzoeken in hoeverre de kapitaaleisen de concurrentie beperken. Een goede werking van concurrentie is immers ook in het belang van verzekerden, omdat die zorgt voor toegankelijkheid, kwaliteit, doelmatigheid en betaalbaarheid van zorg.