De Consumentenbond gaat een database met 200.000 tarieven van ziekenhuisbehandelingen publiceren. De organisatie heeft de database samen met de Open State Foundation ontwikkeld.

Dat melden de organisaties dinsdag. De Consumentenbond en de Open State Foundation zijn voor de openbaarmaking van de tarieven, omdat patiënten op die manier een bewustere keuze zouden kunnen maken.

Alle grote verzekeraars en enkele ziekenhuizen hebben een deel van hun gecontracteerde tarieven vrijgegeven.

Foute declaraties

"Consumenten kunnen met de database niet alleen vooraf behandelkosten van verschillende ziekenhuizen vergelijken, maar ook achteraf kijken of hun rekening klopt en zo actief meewerken om eventuele foute declaraties boven water te krijgen", zegt directeur Bart Combée van de Consumentenbond.

"Het is in ieders belang dat er meer transparantie komt over de zorg. Het gaat hierbij zowel om de kosten als de kwaliteit", zegt directeur Arjan El Fassed van de Open State Foundation. "Het openbaarmaken van prijzen is daarvoor een eerste belangrijke stap."

Uitspraak

Naar verwachting doet de Raad van State deze week uitspraak in de zaak die de Open State Foundation tegen de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft aangespannen.

De organisatie probeert via de rechter inzage in alle ziekenhuistarieven af te dwingen. De NZa weigert inzage, omdat het delen van de bedrijfsgevoelige informatie ook de privacy van patiënten kan schaden.

De rechtbank Amsterdam oordeelde eerder dat de toezichthouder de tarieven niet openbaar hoeft te maken.