'Zilveren Kruis wil stappen tegen acties met zogenaamde gratis zorgproducten'

Zorgverzekeraar Zilveren Kruis overweegt juridische stappen te nemen tegen opticiens en hoorwinkels omdat zij het beeldmerk van de verzekeraar gebruiken in reclames over zogenaamde gratis producten.

Specsavers, Hans Anders en Pearle gebruiken het beeldmerk van Zilveren Kruis om consumenten over te halen om brillen of hoortoestellen aan te schaffen. De verzekeraar laat nu weten te onderzoeken of dit is toegestaan, schrijft de Volkskrant zaterdag.

"Alle verzekerden betalen mee via de premie en die stijgt op deze manier verder", aldus een woordvoerder van Zilveren Kruis. Vooral het woord gratis valt verkeerd, omdat "gratis zorg niet bestaat".

Brillen en hoortoestellen worden gedeeltelijk gefinancierd, al dan niet middels een aanvullende verzekering. Bij hoortoestellen gaat het om 75 procent van de prijs indien het eigen risico al is gebruikt aan andere kosten. Specsavers zegt in dat geval het resterende kwart van de kosten op zich te nemen.

Hierdoor het is product "als het ware gratis", schrijft Specsavers. Ook worden klanten gevraagd de brilvergoeding te gebruiken als zij die hebben. Acties waarvan het nog de vraag is of die "houdbaar blijven", stelt Zilveren Kruis tegen de krant.

'Zonder bijbetalen'

Remko Berkel, directeur bij Specsavers, noemt de klacht een poging tot media-aandacht van de verzekeraar. "Vorig jaar speelde dezelfde discussie met CZ." Toen heeft de keten het woord "gratis" aangepast naar "zonder bijbetalen".

Zorgverzekeraars Nederland staat achter Zilveren Kruis en zegt dat het "niet de bedoeling" is dat consumenten "voor commercieel gewin worden aangezet hun premie terug te verdienen". Volgens de organisatie moet er "echt behoefte zijn aan een product".

Lees meer over:
Tip de redactie