VGZ verhoogt maandpremie zorgverzekering met 5 euro

Zorgverzekeraar VGZ verhoogt de maandpremie van de gelijknamige naturapolis met 5 euro. De VGZ-premie voor 2017 komt daarmee uit op 112,95 euro per maand.

Dit komt neer op een stijging van 4,6 procent, maakt de verzekeraar zaterdag bekend. Ook de premies voor de restitutiepolis en een versoberde naturapolis stijgen met 5 euro.

VGZ zet 315 miljoen euro uit de eigen reserves in om de premiestijging te beperken. Hiermee wordt voorkomen dat de premie 8 euro duurder uit zou vallen dan nu het geval is. Vorig jaar kon VGZ de premie nog gelijk houden aan het voorgaande jaar. 

Daarnaast stelt de verzekeraar dat de premiestijging mede beperkt is gebleven door meerjarige afspraken te maken met zorgaanbieders en ziekenhuizen die verspilling en overbehandeling moeten tegengaan.

"We vinden het belangrijk om de premie voor onze klanten zo stabiel mogelijk te houden en grote veranderingen in onze premie te voorkomen", zegt voorzitter Tom Kliphuis van de raad van bestuur van VGZ.

Univé

De premie van de naturapolis van Univé, een ander merk van de coöperatie VGZ, gaat met 6,25 euro omhoog naar 113,25 euro. De premie voor de restitutiepolis stijgt per 2017 van 112 euro naar 117,25 euro.

"Deze premiestijging is nodig, omdat het basispakket is uitgebreid en nieuwe en duurdere geneesmiddelen beschikbaar zijn gekomen", verklaart Univé. 

De premie van de meest gekozen aanvullende verzekering van Univé stijgt overigens niet. De andere aanvullende verzekeringen gaan wel omhoog.

Andere verzekeraars

Het is de laatste dag dat zorgverzekeraars hun premie voor 2017 bekend mogen maken. FBTO maakte zaterdag bekend de premie voor de naturapolis te verhogen naar 103,50 euro per maand, een stijging van 9,25 euro.

De premie voor de basisverzekering van Anderzorg stijgt met 9 euro naar 102 euro per maand. CZdirect, de online verzekering van CZ, wordt 7,40 duurder en komt uit op een premie van 102,35 euro per maand.

Prinsjesdag

Andere zorgverzekeraars hebben eerder flinke verhogingen aangekondigd. De premies stijgen harder dan het kabinet raamde op Prinsjesdag. Toen werd een gemiddelde stijging van 3,50 euro verwacht.

Eerder deze maand kondigde zorgverzekeraar CZ aan dat de premie van de basiszorgverzekering volgend jaar omhoog gaat met 7,90 euro tot 112,85 per maand. 

Eind september kondigde DSW, een van de andere grote ziektekostenverzekeraars in Nederland, al een premiestijging van bijna 10 euro aan.

Schippers

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) zei afgelopen vrijdag geen ruimte te zien om de verhoging te compenseren. Ze benadrukte daarbij dat verzekerden met laag inkomen weinig van de verhoging zullen merken, omdat zij volgend jaar ook meer zorgtoeslag ontvangen. 

Volgens de minister hadden de zorgverzekeraars wel meer uit hun reserves kunnen halen om de stijgingen te beperken.

Wil je de verschillende zorgverzekeringen met elkaar vergelijken? Dat kan op onze zorgvergelijker.

Lees meer over:
Tip de redactie