De premie voor een basisverzekering stijgt bij Menzis naar 119 euro per maand. Verzekeraar OHRA verhoogt de premie naar 104,55 euro (restitutiepolis) en Delta Lloyd naar 115,83 euro (restitutiepolis).

De verzekeraars hebben donderdag hun nieuwe premies bekendgemaakt.

Bij Menzis stijgt de maandelijkse premie met 12 euro, bij OHRA gaat het om een stijging van 7,60 euro. Het totaalbedrag van 104,55 euro (restitutiepolis) is inclusief een online korting van 8 procent. De verhoging van Delta Lloyd komt uit op 8,33 euro (restitutiepolis).

De aanvullende verzekeringen en tandverzekeringen van Delta Lloyd stijgen volgend jaar met maximaal 10 procent.

De verzekeraars benadrukken dat de hogere prijzen nodig zijn om tegemoet te komen aan hogere zorgkosten. Mensen leven langer en hebben meer zorg nodig.

Zorgverzekering: Wat is het verschil tussen de verschillende polissen?
81
Zorgverzekering: Wat is het verschil tussen de verschillende polissen?

Basispakket

Ook wordt de basispakket uitgebreid en zijn er betere en duurdere geneesmiddelen en behandelmethodes beschikbaar gekomen. 

Menzis, OHRA en Delta Lloyd zetten eigen reserves om de premiestijging minder hoog uit te laten vallen. Menzis zegt volgend jaar per betalende verzekerde een bedrag van 103 euro in te zetten.

DSW

DSW maakte in september als eerste de premie voor 2017 bekend. Deze verzekeraar verhoogt de maandelijkse premie met 9,25 euro naar 108 euro (combinatiepolis). Zorgverzekeraar CZ meldde eerder deze maand de premie voor de basiszorgverzekering te verhogen met 7,90 euro naar 112,85 euro (naturapolis).

De tot nu toe aangekondigde verhogingen zijn groter dan het kabinet op Prinsjesdag heeft geraamd. Het kabinet ging uit van een gemiddelde premiestijging van 3,50 euro.