Na zorgverzekeraar CZ, maakt nu ook concurrent VGZ zijn ziekenhuistarieven openbaar. Het gaat om de tarieven die vallen binnen het maximale eigen risico van 885 euro, maakt de verzekeraar dinsdag bekend.

Ook de patiëntwaarderingen over de behandelingen in de betreffende ziekenhuizen worden online gezet. "Tarieven alleen zeggen niet zoveel. Onze klanten vragen ons om meer houvast bij het kiezen van een ziekenhuis", stelt de zorgverzekeraar.

VGZ gaat hiervoor samenwerken met ZorgkaartNederland, een onafhankelijke site waarop mensen hun ervaringen in de gezondheidszorg met elkaar kunnen delen. 

CZ

CZ publiceerde de tarieven afgelopen zomer als eerste. Consumenten kunnen nu vooraf zien wat een ziekenhuisbehandeling kost. Ook kunnen de tarieven van verschillende ziekenhuizen met elkaar worden vergeleken.

De Consumentenbond deed in juli een oproep om zogenoemde gecontracteerde tarieven van ziekenhuisbehandelingen openbaar te maken. Zo kunnen patiënten beter inschatten wat een behandeling gaat kosten en een vergelijking maken.

Nederlandse Zorgautoriteit

Minister Schippers (Volksgezondheid) wil al langer dat alle zorgverzekeraars de tarieven bekendmaken die ze met ziekenhuizen afspreken. Dat is volgens haar in het belang van de patiënt. De minister wil dat de Nederlandse Zorgautoriteit met een plan komt, waarbij alle ziekenhuistarieven onderling te vergelijken zijn.

Of Achmea en Menzis, de andere twee grote zorgverzekeraars in Nederland, hun tarieven gaan publiceren is nog onbekend.