Ruben Wenselaar, bestuursvoorzitter van Menzis, pleit voor afschaffing van de zorgtoeslag. 

De zorgverzekeraar bevestigt dat vrijdag na een interview met de topman in De Telegraaf.

Het geld dat met de afschaffing vrijkomt, kan volgens Wenselaar worden gebruikt voor vrijstellingen van premie of het eigen risico voor verzekerden met lage inkomens.

Het huidige systeem is volgens Wenselaar "een ingewikkelde regeling". "De zorgtoeslag is bedoeld voor mensen met een kleine beurs, als tegemoetkoming op de premie en zorgkosten. Maar het systeem is niet transparant", zegt hij. Het gevolg daarvan is volgens Wenselaar dat miljoenen ontvangers de zorgtoeslag niet altijd gebruiken voor zorgkosten.

Wenselaar noemt het in De Telegraaf  "gratuit" dat politici pleiten voor verlaging van het eigen risico, zonder te onderbouwen waar ze het geld voor die verlaging vandaag halen. De huidige 385 euro eigen risico is een behoorlijk bedrag, erkent hij, maar het geld voor een eventuele verlaging moet wel ergens vandaan komen. 

Als het eigen risico zou worden afgeschaft zonder een financiële oplossing, zoals een afschaffing van de zorgtoeslag, zou dat verzekerden 284 euro aan extra premies per jaar kosten, berekent Wenselaar.