Zorgverzekeraar CZ heeft als eerste verzekeraar de tarieven van ziekenhuisingrepen gepubliceerd.

"Wij vinden dat u mag weten wat uw zorg kost. En begrijpen dat u informatie over de prijs én kwaliteit van zorg wilt. Zodat u de beste keuze kunt maken", meldt CZ op zijn website.

CZ geeft in eerste instantie inzicht in de tarieven die vallen binnen het maximale eigen risico van 885 euro.

Met de publicatie van de tarieven reageert CZ op de oproep van de Consumentenbond om zogenoemde gecontracteerde tarieven van ziekenhuisbehandelingen openbaar te maken.

Prijsafspraken

De Consumentenbond wil dat ziekenhuizen en zorgverzekeraars transparanter worden over de gemaakte prijsafspraken. Op deze manier kunnen patiënten beter inschatten wat een behandeling gaat kosten en ook de prijzen van ziekenhuizen vergelijken.

Volgens de Consumentenbond werden eerdere beloftes om de informatievoorziening te verbeteren niet of nauwelijks nagekomen. "Wij eisen verbetering en we roepen consumenten op deze oproep te ondersteunen. Zo kunnen we samen de druk op beide partijen verhogen."

Mysterypatiënten

De bond deed eigen onderzoek met 'mystery'-patiënten, die ze de prijzen van behandelingen lieten opvragen bij zorgverzekeraars en ziekenhuizen. De bedragen van bepaalde behandelingen kunnen volgens de Consumentenbond uiteenlopen tot enkele duizenden euro's tussen ziekenhuizen.

Alle Nederlanders zijn verplicht om een zorgverzekering te hebben met een verplicht eigen risico. De bedragen boven het eigen risico worden pas vergoed nadat dit is betaald. Kosten voor veel (eerste) behandelingen moet de patiënt dus zelf betalen.