Verzekerden konden dit jaar kiezen uit 61 zorgpolissen, tien minder vergeleken met vorig jaar. 

Daarmee lijkt de jaarlijkse stijging van het aantal polissen omgezet te zijn in een daling, zo maakt Vektis, het centrale informatiecentrum van zorgverzekeraars, woensdag bekend.

Het aantal zorgpolissen ligt nu vrijwel op hetzelfde niveau als in 2012. De Consumentenbond klaagde eind vorig jaar dat verzekerden door de bomen het bos niet meer zien door het enorme aanbod van zorgpolissen.

Ruim een miljoen mensen zijn per 1 januari overgestapt naar een andere zorgverzekeraar, waarmee het overstappercentage 6,3 procent bedraagt.

De meeste overstappers bevinden zich in het midden van het land, terwijl de provincies Zeeland en Friesland de minste overstappers tellen. 

Volgens Vektis blijft het percentage verzekerden met een collectieve verzekering dalen, terwijl het percentage verzekerden met een vrijwillig eigen risico toeneemt.

Driekwart van de mensen heeft dit jaar gekozen voor een naturapolis, 84 procent van de verzekerden heeft een aanvullende verzekering afgesloten. Jongeren en mannen kiezen er vaker voor geen aanvullende verzekering te nemen.