De zorgpremies bij VGZ en Univé blijven in 2016 even hoog als dit jaar.

Dat maken de verzekeraars woensdag bekend.

De basisverzekering van VGZ (naturapolis) blijft volgend jaar 107,95 euro per maand. De verzekeraar zet 410 miljoen euro aan reserves in om de premie op hetzelfde niveau te houden. 
 
Zonder het aanspreken van reserves, zou de premie in 2016 maandelijks ruim 10 euro hoger zijn uitgevallen dan dit jaar.

Naturapolis

Met de naturapolis krijgt de verzekerde een volledige vergoeding voor zorg bij gecontracteerde zorgaanbieders. VGZ vergoedt daarnaast 80 procent van de zorg van niet-gecontracteerde zorgverleners.

De resitutiepolis, waarbij de verzekerde een vergoeding krijgt bij een aanbieder naar eigen keuze, kost ook volgend jaar 113,95 euro per maand.

Selectief polis

De selectief polis van VGZ wordt wel duurder. Deze polis gaat 4 euro meer kosten en komt volgend jaar uit op 99,95 euro per maand. Met deze polis heeft de verzekerde minder keuzevrijheid dan bij de twee eerder genoemde varianten.

Zorg van aanbieders waar geen afspraken mee zijn gemaakt, wordt voor 75 procent vergoed. Omdat dit percentage is verhoogd ten opzichte van dit jaar (50 procent), stijgt de premie voor de selectief polis wel.

VGZ is van de grote verzekeraars de laatste met het onthullen van de nieuwe premie. De drie andere grote verzekeraars Menzis, CZ en Zilveren Kruis verhogen hun premie voor hun meest gekozen polis wel. 

Univé

De naturapolis van Univé kost volgend jaar 107 euro per maand. De restitutiepolis, waarbij de verzekerde een volledige keuzevrijheid heeft, blijft 112 euro kosten.

De selectief polis van Univé stijgt van 85 euro naar 89,95 euro. Deze polis is bedoeld voor mensen die een lage premie willen en het niet erg vinden om verder te reizen voor een behandeling.

De zorgverzekeringen van Univé zijn een merk van de coöperatie VGZ.

Andere verzekeraars

Eerder op woensdag meldde consumentencollectief PMA dat de naturapolis stijgt van 85,25 euro naar 88 euro per maand.

Op dinsdag maakten onder meer de grote zorgverzekeraars Menzis (2,75 euro), CZ (4,45 euro) en Zilveren Kruis (7 euro) hun premiestijgingen voor volgend jaar bekend. De premies van OHRA en Delta Lloyd stijgen met respectievelijk 4,63 euro en 4,60 euro.

DSW was de eerste zorgverzekeraar die de premie voor 2016 heeft bekendgemaakt. Dat deed de verzekeraar al op 22 september. De restitutiepolis gaat met 3,75 euro omhoog naar 98,75 euro per maand. Het is de enige polis die DSW aanbiedt.

Kabinet

Met uitzondering van Zilveren Kruis, stijgen de premies minder hard dan het kabinet had verwacht. Het kabinet voorspelde op Prinsjesdag een gemiddelde stijging van 7 euro per maand.

Op uiterlijk donderdag 19 november moeten alle nieuwe premies bekend zijn. Consumenten die willen overstappen, moeten voor het einde van het jaar hun huidige verzekering opzeggen. Ze hebben dan tot en met eind januari de tijd om een nieuwe verzekering te kiezen.

[[infographic:Zorgpremies 2016]] 
Vijf tips bij het kiezen van een zorgverzekering
Vijf tips bij het kiezen van een zorgverzekering