Zorgverzekeraars gaan gezamenlijk afspreken welke apotheekbereidingen worden vergoed.

Dat heeft het bestuur van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) besloten, zo meldt de branchevereniging woensdag. 

Het gaat met name om op maat gemaakte geneesmiddelen en doorgeleverde apotheekbereidingen. Dat zijn niet-geregistreerde geneesmiddelen die in één apotheek worden gemaakt en worden doorgeleverd aan andere apotheken.

Deze maand wordt de landelijke vergoedingenlijst voor volgend jaar bekend gemaakt. Deze lijst moet duidelijkheid brengen voor verzekerden.

Principe

Nu is het zo dat sommige geneesmiddelen door de ene zorgverzekeraar wel vergoed worden en door de andere niet. Dat druist volgens ZN in tegen "het principe dat het basispakket voor iedereen hetzelfde moet zijn".

Eerder dit jaar leek het erop dat een dergelijk gezamenlijk besluit van zorgverzekeraars in strijd zou zijn met de Mededingingswet. Na overleg tussen onder meer de verzekeraars en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport werd duidelijk dat collectieve afspraken mogelijk zijn, als toezichthouder Zorginstituut Nederland aanwezig is bij het overleg.

Pragmatisch

"Een pragmatische oplossing die verzekerden duidelijkheid geeft en tegelijk past in de mededingingsregels", vindt ZN-voorzitter André Rouvoet.

"De afgelopen maanden verkeerden veel verzekerden in onzekerheid over de vergoeding van de medicijnen die voor hen op maat gemaakt worden. Al die verschillende regelingen en voorwaarden van afzonderlijke zorgverzekeraars veroorzaken onduidelijkheid voor onze verzekerden", aldus Rouvoet.

Als de aanpak bevalt, wil ZN ook op andere terreinen afspraken maken.