
'Prijzen voor consulten in polikliniek lopen sterk uiteen'
Dat blijkt uit tien soorten tarieven die zorgverzekeraar VGZ met NU.nl heeft gedeeld.
Het zijn prijzen voor 2015 die de verzekeraar eerder met alle 85 ziekenhuizen en ruim tweehonderd zelfstandige behandelklinieken heeft afgesproken.
Zo kost een consult over eczeem of een huidontsteking bij de goedkoopste aanbieder 33,38 euro, terwijl elders 350,61 euro wordt gerekend. Het gemiddelde tarief van 123,10 euro is veel lager.
Dat geldt ook voor het onderzoeken van een patiënt met letsel of een verwonding in een polikliniek. De goedkoopste aanbieder vraagt 64,44 euro en de duurste 346,36 euro. Het gemiddelde ligt op 183,87 euro.
Prijzen poliklinieken
Vergelijkbaar
"We hebben bewust deze categorie gekozen, omdat consulten eigenlijk hele simpele producten zijn waar bij elke aanbieder ook ongeveer hetzelfde gedaan wordt", verklaart regiomanager zorginkoop specialistische zorg Marcel Meijer van VGZ.
"Je komt binnen, daar zit iemand, je doet je verhaal en je gaat weer. Het is dus niet uitlegbaar als het bij de een 30 euro kost en bij de ander 330 euro."
Hoogleraar Gezondheidseconomie Wim Groot van de Universiteit Maastricht is het met die constatering eens. "Als het toch dezelfde vorm van behandeling is en als het echt een concurrerende markt is, dan zouden de tarieven daarvoor toch vergelijkbaar moeten zijn", zegt Groot.
Eigen risico
De tien genoemde consulten zijn goed voor 40 procent van de zorgproducten die ziekenhuizen en behandelklinieken declareren. Alle genoemde consulten vallen onder het eigen risico. De patiënt moet dit zelf betalen als hij zijn eigen risico nog niet heeft verbruikt.
"Dit raakt ongeveer een half miljoen verzekerden van VGZ. Dat is echt substantieel. Dan wil je dat het eigen risico wat eventueel belast wordt, ook terecht belast wordt", stelt Meijer.
Onderhandelen
De op een na grootste zorgverzekeraar van Nederland onderhandelt op dit moment met zorgaanbieders over tarieven voor volgend jaar. Daarom worden de aanbieders niet bij naam genoemd.
Naar eigen zeggen heeft niet alleen VGZ belang bij het vaststellen van een scherpe prijs, maar ook ziekenhuizen. "Want in alle lijstjes zie je steeds dit soort verschillen naar voren komen en het is heel ongewenst als jij op plek tien staan van de tien. Terwijl je misschien op een ander product wel weer veel goedkoper was geweest", meent Meijer.
Hoogleraar Groot vindt dat zorgverzekeraars nog scherper moeten onderhandelen. Verzekeraars kunnen duurdere ziekenhuizen onder druk zetten door daar minder zorg in te kopen. Toch is er niet altijd die mogelijkheid.
"Als er in de regio maar één ziekenhuis is, dan heb je als zorgverzekeraar maar te slikken wat het ziekenhuis je aanbiedt."