Nederlanders declareren gemiddeld 2.153 euro per persoon aan zorgkosten.

Het grootste bedrag wordt aan de verzekeraar teruggevraagd voor medisch-specialistische zorg. Gemiddeld wordt voor 1.230 euro per jaar aan deze kosten gedeclareerd.

Daarnaast wordt ook veel teruggevraagd voor farmaceutische zorg (260 euro) en tweedelijns GGZ (207 euro). Dat blijkt uit gedeclareerde zorgkosten uit 2013 die NU.nl via LocalFocus van Vektis heeft ontvangen.

Op basis van leeftijd en geslacht kan worden berekend hoe hoog de verwachte zorgkosten in een gemeente zijn. De gemiddelde zorgkosten liggen voor 65-plussers bijna drie keer zo hoog als jongere personen.

Heerlen

Gemeenten met een lager gemiddeld inkomen declareren gemiddeld meer zorgkosten dan rijkere gemeenten.

Bewoners van de gemeente Heerlen vragen gemiddeld 525 euro aan zorgkosten meer terug dan mag worden verwacht op basis van leeftijd en geslacht.

In Rozendaal wordt gemiddeld het minste gedeclareerd, als de kosten worden vergeleken met Nederlanders van dezelfde leeftijd en geslacht.

In Urk, Utrecht en Renswoude zijn de kosten van geboortezorg het hoogst. Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht hebben de hoogste kosten voor geestelijke gezondheidszorg.